Vystřihovánky zobrazují Obamu s Romneym jako zápasníky sumo

Washington - Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Mitt Romney prohlásil, že za posledních deset let neplatil nižší než třináctiprocentní daně. Chtěl by tak ukončit spekulace kvůli nezveřejněným daňovým přiznáním. V předvolební kampani na sebe nyní podle analytiků házejí soupeři navzájem špínu. Boj o Bílý dům ale provází i nadsázka a satira.

Lidé si nyní mohou pořídit vystřihovánky s americkými kandidáty a uspořádat si doma politický cirkus v papírové podobě. „V roce 2008 jsme vydali dvě knihy. Jednu s Obamou a druhou s kandidátem McCainem. Prodali jsme přes 100 tisíc kusů. Letos jsme dali oba kandidáty do jedné knihy. Politika je tvrdá a lidé chtějí něco humorného,“ vysvětlil Ken Katzman z vydavatelství Dover Publications.

Papírová hra představuje Obamu s Romneym jako zápasníky sumo. Autoři u vystřihovánky vycházeli z tradice americké popkultury. „Hodně dbáme na to, abychom se nikoho nedotkli. Podobně jsme zpracovali i další prezidenty, papeže nebo dalajlamu. Přistupujeme s úctou ke každému, kdo je na našich figurkách,“ řekl Katzman.

Vydavatelství podobně ztvárnilo celou Obamovu rodinu. Některé z figurek si prý současný nájemník Bílého domu pořídil. Před listopadovými volbami je ale jisté, že ani jeden z kandidátů nebude s tím druhým zacházet, jako by byl z papíru.

Souboj o Bílý dům provázejí boje a satira (zdroj: ČT24)
Vydáno pod