Čtyři Němci měli pomáhat Íránu s budováním jaderného reaktoru

Berlín - Německá policie zadržela čtyři podezřelé z prodeje součástek na stavbu jaderného reaktoru do Íránu. Muži prý do Íránu poslali dodávky v hodnotě několika milionů eur. Na co je Teherán potřebuje, prý věděli. Do pátrání bylo zapojeno celkem devadesát celníků a státních zástupců. Berlín zavedl na obchod s Íránem týkající se jaderné energetiky embargo. Západ tvrdí, že země svůj jaderný program zneužívá pro vývoj jaderné zbraně.

Podezřelí byli zadrženi po tom, co byly provedeny prohlídky jejich domů a podniků v Hamburku, Oldenburku a Výmaru, informoval britský server BBC.

Prokurátoři tvrdí, že skupina, v níž je jeden německý státní příslušník a tři íránsko-němečtí státní příslušníci, dodávala do Íránu speciální ventily využitelné v těžkých vodních reaktorech. Využívat k tomu měla tureckých a ázerbájdžánských společností.

Íránský jaderný komplex Búšehr
Zdroj: ČT24

Německo má přitom na jaderný obchod s Íránem uvalené embargo. Mnoho západních zemí má obavy z íránského jaderného programu, ale země trvá na tom, že je pro mírové účely.

Muži jsou nyní obviněni z porušení zbrojního embarga stejně jako omezení vývozu zboží, jež by mohlo být pro vojenské účely použito.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24

Podle státních zástupců muži dobře věděli, k čemu budou součástky využity. Německé zákony na ochranu soukromí zabraňují zveřejnění jmen podezřelých, známi tak jsou jako Rudolf M., Kianzad Ka., Gholamali Ka. a Hamid Kh. Muži se objeví před soudem ve středu.

Americký prezident Barack Obama ještě na konci července zpřísnil sankce proti Íránu. Spojené státy trestají jednu čínskou a jednu iráckou banku, které íránským finančním institucím pomáhaly obejít existující sankce. Obama také rozšířil sankce týkající se nákupu a prodeje produktů íránského petrochemického průmyslu.

Írán kvůli svému jadernému programu čelí i sankcím ze strany Rady bezpečnosti OSN a Evropské unie.