Francie podpořila rozšíření libyjské vlády o co nejvíc politických sil v zemi

Francie bude podporovat iniciativu libyjského premiéra Fayeze Seraje rozšířit vládu o co nejvíc politických sil v zemi. Francouzský prezident Francois Hollande tak vyhověl výzvě šéfa mise OSN pro Libyi. Obnovení stability v oblasti je pro Evropu klíčové, právě z Libye se totiž vydává největší část migrantů.

Občanská válka a roztržky mezi místními frakcemi v Libyi pumpují směrem k evropským břehům statisíce běženců. Vláda libyjského premiéra Fayeze Seraje přitom funguje jen v okolí Tripolisu v západní části země. Francouzský prezident Francois Hollande teď proto oznámil, že podpoří kroky tamní vlády.

„Věříme, že je schopný rozšířit svou vládu a zapojit všechny zúčastněné strany, a doufám, že parlament mu přinese veškerou důvěru,“ prohlásil Hollande po setkání s libyjským premiérem.

Jejich program se ale dotýkal i terorismu. „Francie poskytne vládě národní jednoty všechnu pomoc při akcích zaměřených proti terorismu. Budeme spolupracovat natolik, nakolik bude potřeba,“ řekl Hollande.

Libyjský premiér Seraje prohlásil, že kontinuální podpora Francie je pro ně extrémně důležitá. „Boj proti terorismu je společný zájem, Francie v něm totiž hraje hlavní roli. Francie sama trpěla pod teroristickými útoky a spolupracuje s ostatními zeměmi, aby se jich zbavila,“ uvedl Seraje.

Cesta do Evropy přes Středozemní moře

Nastolení pevných pravidel ve válkou rozervané Libyi je v zájmu Francie. Balkánská trasa, která pro Evropu představovala v posledním roce hlavní nápor, je přerušená. Z Afriky se ale tok běženců nezmírnil. Na hranicích s Francií tak vzniká tábor připomínající ten v Calais.

Francie bude podporovat iniciativu libyjského premiéra (zdroj: ČT24)

Cílem snah je proto zastavit migraci do Evropy. Z Libye každý týden vyplouvá do Itálie několik tisíc běženců, kteří jsou původem z mnoha zemí kontinentu. Od začátku roku tak do Evropy přeplulo na 100 tisíc lidí. Stabilnější Libye by pole působnosti pašeráků lidí zmenšila.