Americký torpédoborec v Hormuzském průlivu utrpěl trhlinu

Dubaj - Americká armáda pokračuje ve vyšetřování nehody, při které se v Hormuzském průlivu srazil torpédoborec s japonským tankerem. Válečná loď si ze srážky odnesla třímetrovou trhlinu v pravoboku. Nikdo nebyl zraněn. Nedošlo ani k úniku paliva. Američané v poslední době posílili svou vojenskou přítomnost v oblasti kvůli obavám, že by průliv mohl zablokovat Írán. Úžina je totiž klíčovou tepnou pro dopravu ropy z Perského zálivu.

Americký torpédoborec se v neděli srazil u Hormuzského průlivu s japonským tankerem. Nikomu se nic nestalo. Torpédoborec USS Porter podle americké armády „prováděl námořní bezpečnostní operace“. Americké námořnictvo v posledních týdnech posílilo svou přítomnost v oblasti Hormuzského průlivu kvůli obavám, že by Írán mohl tuto úžinu uzavřít. 

Teherán totiž v červenci přijal zákon, který usnadňuje zablokování této ropné cesty. Hormuzským průlivem proudí 40 procent ropného exportu. Írán by takové opatření mohl využít jako reakci na západní sankce. 

Letos sice byly obnoveny rozhovory o íránském jaderném programu, ale ani tentokrát se v nich nepokročilo. Teherán se odmítá vzdát technologie obohacování uranu, jak po něm žádají partneři jednání - pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo.