Bosenská Republika srbská si odhlasovala kontroverzní svátek

Obyvatelé bosenské Republiky srbské v kontroverzním referendu schválili 9. leden jako státní svátek. Plebiscit se konal i přesto, že ho zakázal ústavní soud. Rozhodnutí je přitom kvůli historickým souvislostem mimořádně citlivé. Státní svátek má připomínat den, kdy v roce 1992 ustavili bosenští Srbové svou republiku nezávislou na Sarajevu, krátce poté začala v zemi válka.

Vzrušené polemiky kvůli referendu mezi vedením Republiky srbské v čele s prezidentem Miloradem Dodikem a zejména současným předsedou tříčlenné kolektivní hlavy státu Bakirem Izetbegovičem, který je Bosňák, vyvolaly až obavy z nového ozbrojeného konfliktu v Bosně.

O možném použití síly vůči „vzpurným Srbům“ se zmínil bývalý válečný velitel bosenské, převážně muslimské armády Safer Halilović. V reakci z Bělehradu pak zaznělo, že by Srbsko v takovém případě nečinně nepřihlíželo.

Když se rozpadala Jugoslávie a vše nasvědčovalo, že se odtrhne i Bosna a Hercegovina, ustavili bosenští Srbové 9. ledna 1992 svou republiku nezávislou na Sarajevu. Tehdejší bosenský prezident Alija Izetbegović vyhlásil 3. března nezávislost země na základě výsledků referenda, které ale Srbové bojkotovali. Až nezávislost Bosny uznalo Evropské společenství (předchůdce Evropské unie), vyhlásili Srbové 7. dubna Republiku srbskou. Zanedlouho v zemi začala válka.

Referendum zakázané soudem a bojkotované Bosňáky

Současné vedení bosenských Srbů, které v tom má podporu i mezi opozicí, chce 9. leden zachovat jako svátek v připomínce prvního vyhlášení své republiky. Bosňáci varují, že je to jen další krok Banja Luky, bosenskosrbské metropole, směrem k zamýšlenému odtržení od Bosny; Dodik o tom chce uspořádat referendum v roce 2018. Navíc nerespektování rozhodnutí ústavního soudu představuje další oslabení moci ústředních bosenských orgánů. 

Ústavní soud Bosny a Hercegoviny označil referendum za protiústavní, protože podle něj oslavy Dne Republiky srbské 9. ledna znamenají diskriminaci bosenských muslimů, tedy Bosňáků, a katolických Chorvatů. Důvodem je, že jde o jeden z dnů pravoslavných vánočních svátků.

Bosňáčtí obyvatelé Republiky srbské referendum bojkotovali. 

  • Referendum bude vyšetřovat bosenská generální prokuratura. Podle jejího prohlášení bude kauza vyšetřována přednostně a „řada lidí“ bude předvolána k výslechu.