Egyptský prezident bere v zemi moc do svých rukou

Káhira – Egyptský prezident Muhammad Mursí zrušil ústavní deklaraci, která dávala široké pravomoci armádě. Dokument vydalo před červnovými prezidentskými volbami velení ozbrojených sil. Podstatně to omezilo pravomoci prezidenta. Mursí rovněž nařídil odchod ministrovi obrany Muhammadu Tantávímu a náčelníkovi generálního štábu Ananovi, jmenoval i viceprezidenta.

Podle BBC není jasné, jestli Mursí může šéfa ozbrojených sil odvolat a jestli to Tantáví přijme. Mursí je členem Muslimského bratrstva, které se s armádou přetahuje o moc od pádu prezidenta Mubaraka. „(Prezidentovo) rozhodnutí bylo založeno na konzultaci s polním maršálem (Tantávím) a zbytkem vojenské rady,“ řekl generál Muhamad Asar, který se stal náměstkem nového ministra obrany.

Rozhodnutí nařídit penzionování vysokých egyptských generálů a zrušit armádní deklaraci, která omezovala jeho pravomoci, prý nebylo namířeno proti jednotlivcům nebo institucím. Murstí také ocenil práci ozbrojených sil a řekl, že jeho rozhodnutí jim uvolní ruce, aby se mohly zaměřit na svou vojenskou úlohu.

Z projevu prezidenta Mursího:

„Cílem rozhodnutí, které jsem dnes učinil, nebylo postihnout určité osoby, ani jsem nezamýšlel způsobit potíže určitým institucím, mým cílem také nebylo omezit svobody. (…) Neměl jsem v úmyslu vyslat o nikom negativní signál, mým cílem je jen prospěch tohoto národa a jeho lidu.“

Mursí dnes na místo Tantávího jmenoval s okamžitou platností Abdala Fattaha Sisiho, šéfa vojenské rozvědky. Tantáví kromě postu ministra obrany zastával až do konce června také funkci předsedy Nejvyšší rady ozbrojených sil (SCAF). Ta v deklaraci ze 17. června poskytla armádnímu velení rozhodující pravomoci po dobu rozpuštění parlamentu, včetně moci legislativní a kontroly nad státními financemi.

Mursí dnes také odvolal z funkce náčelníka generálního štábu armády Samího Anana, muže číslo dvě ve SCAF. Nahradí ho generál Sidkí Subhí. Mursího rozhodnutí oznámil na tiskové konferenci přenášené státní televizí prezidentův mluvčí Jásir Alí. Odvolaní Tantáví a Anan budou údajně napříště prezidentovi poradci.

Prezident také jmenoval významného soudce Mahmúda Mekkiho viceprezidentem. Ten je teprve druhým egyptským viceprezidentem za 30 let. Exprezident Mubarak nikdy viceprezidenta nejmenoval až do povstání, které ho smetlo v únoru 2011. Během něj pak dosadil na tento post šéfa své rozvědky Umara Sulajmána.

Někdo spekuluje, někdo slaví

„Tento boj mezi novým prezidentem a vojenskou radou se očekával, ale ne takhle rychle,“ míní analytik Gamál Sultán. V Káhiře se údajně rozcházejí názory na to, zda je dnešní překvapivé oznámení prezidentova rozhodnutí projevem Mursího mocenského boje s armádou, nebo za ním stojí politická dohoda.

Stovky lidí vyšly do ulic Káhiry a Alexandrie oslavovat odstavení vojenského vedení kolem ministra obrany Tantávího a vyjádřit podporu islamistickému prezidentu Mursímu. Účastníci manifestací prohlašovali, že nyní nastává nová doba.

Egyptská armáda převzala moc v Egyptě loni v únoru po odstoupení prezidenta Husního Mubaraka. V čele armády stojí Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF), jejíž vedení převzal loni v únoru od Mubaraka ministr obrany Muhammad Husajn Tantáví. Tantáví vedl vojenskou radu do konce letošního června, kdy jej vystřídal prezident Mursí.

Polní maršál Muhammad Husajn Tantáví (76) slouží v egyptské armádě už 55 let. V Mubarakových vládách zastával pozici ministra obrany od roku 1991 a od roku 1995 se stal vrchním velitelem ozbrojených sil. Exprezident Mubarak jej 29. ledna 2011 ve snaze uklidnit protesty jmenoval ještě náměstkem předsedy vlády.