Ital si chtěl z Osvětimi odvézt ostnatý drát

Krakov – Polská policie zadržela na letišti v Krakově Itala, který si chtěl odvézt 30centimetrový kus ostnatého drátu z bývalého nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Ital si tady vzal kus kovu jako vzpomínku na místo, kde zemřel jeho otec. Pracovníci letiště drát objevili při bezpečnostní kontrole.

Krakovská policie muže vyslechla a prozkoumala i místo, kde kus drátu původně byl. Policisté muže po výslechu propustili bez potrestání.

Za krádež předmětů mimořádného historického a kulturního významu přitom hrozí v Polsku až deset let vězení. Podle expertů ale osvětimské muzeum, odkud Ital ostnatý drát odnesl, památkové ochraně nepodléhá. 

Podobný případ přitom řešili Poláci už začátkem letošního roku. Izraelský pár chtěl ze země vyvézt nůžky, knoflíky, lžičky nebo kousky ostří nožů, které patřily právě vězňům v Osvětimi. Soud je za to potrestal tříletou podmínkou. 

V roce 2009 pak obrovský rozruch vypukl poté, co v Osvětimi zmizel z brány nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje). Policie nápis po několika dnech našla rozřezaný a ukrytý v lese nedaleko Toruně na severu Polska. Polští zloději i Švéd, který si u nich krádež objednal, skončili ve vězení.