Migrační politika přispěla k šíření terorismu, prohlásil šéf maďarské diplomacie

Migrační politika ve světě selhala a přispěla k šíření terorismu. V projevu před Valným shromážděním OSN v New Yorku to v pátek řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. O uprchlické krizi se v sobotu jedná také ve Vídni, kde se sešli nejvyšší představitelé zemí, které leží na takzvané balkánské uprchlické trase.

Mezinárodní společenství se musí podle Szijjárta zejména zaměřit na tři cíle, a to na likvidaci teroristů, eliminování zločineckých sítí, které pašují lidi a mají podle něj na svědomí životy tisíců nevinných, a na změnu chybné migrační politiky.

Nekontrolovaná a neregulovaná masová migrace nabízí příležitost teroristickým organizacím, aby posílaly své bojovníky a své teroristy do jiných území a na další kontinenty.
Péter Szijjártó
maďarský ministr zahraničí
Maďarský ministr zahraničí kritizoval migrační politiku ve světě (zdroj: ČT24)

Za klíčové označil šéf maďarské diplomacie zničit zejména takzvaný Islámský stát (IS). „Dokud definitivně nezničíme IS, nebude v jižním a jihovýchodním sousedství Evropy mír a stabilita,“ uvedl. 

Důrazně se opřel do chybné migrační politiky, která podle něj inspiruje lidi, aby riskovali život, narušovali hranice a přesouvali se do zemí, které jsou tisíce kilometrů daleko od jejich domovů. Zjevně tak narážel především na postoj německé kancléřky Angely Merkelové a Evropské komise. Z jejich strany naopak zaznívá kritika vůči maďarské vládě, a to za tvrdý postup vůči ilegálním běžencům.

Angela Merkelová
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Maďarsko loni na své jižní hranici se Srbskem a Chorvatskem postavilo plot a bariéry s ostnatým drátem s cílem zastavit desítky tisíc uprchlíků, kteří masově přecházeli přes jeho území především ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu dál do Evropy.

Budapešť také důrazně odmítla povinné kvóty pro přerozdělení těchto běženců mezi členské země EU.