Pozdě, ale přece. Poražený senátor Cruz podpořil Trumpa na prezidenta

Texaský senátor Ted Cruz podpořil miliardáře Donalda Trumpa v boji o Bílý dům. Trump Cruze porazil v republikánských primárkách. Ten pak výslovně nepodpořil Trumpa na letním nominačním sjezdu, čímž si  od delegátů vysloužil nesouhlasné bučení.

Cruz na červencovém sjezdu prohlásil, že Američané by v listopadových volbách „měli hlasovat podle svého přesvědčení,“ ale neřekl, že by měli volit právě Trumpa. O republikánském kandidátovi se téměř nezmínil, zato vystavil tvrdé kritice pravděpodobnou demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou a vládu Baracka Obamy.

„Naše země je v krizi a Hillary Clintonová je zjevně nezpůsobilá být prezidentkou. Její politika by uškodila milionům Američanů. A Donald Trump jako jediný jí stojí v cestě. Před rokem jsem se zavázal podpořit republikánského kandidáta a také to dodržím. Pokud nechcete vidět prezidentství Clintonové, vyzývám vás, abyste volili pro něj,“ napsal teď Cruz na Facebooku. Na jeho Twitteru se objevilo prosté heslo „Hillary nikdy“.



Trump a Cruz se během kampaně častovali tvrdými odsudky. Newyorský magnát označoval svého soupeře za „prolhaného Teda“, zatímco Cruz hovořil o Trumpovi jako o „narcisovi“. Trump se ve finále 8. listopadu utká s exministryní zahraničí a bývalou první dámou USA - demokratkou Hillary Clintonovou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Průzkumy se rozcházejí

Podle průzkumu WSJ a NBC má Clintonová před Trumpem šestiprocentní náskok. Bývalou první dámu podporuje celostátně 43 procent voličů, jejího soka 37 procent. Kandidát libertariánů Greg Johnson by ve volbách získal devět procent hlasů a Jill Steinová z hnutí zelených tři procenta.

Průzkum společnosti Rasmussen Reports ale přinesl opačné výsledky. Pro Trumpa se podle něj vyslovilo 44 procent voličů, pro Clintonovou 39. Nevelkou převahu newyorského magnáta naznačuje i průzkum listu Los Angeles Times, podle něhož by Trump získal 45 procent hlasů, zatímco Clintonová 43.