Polsko nakročilo k úplnému zákazu potratů

Polský parlament v prvním čtení podpořil kontroverzní zákon, který by měl v zemi zakázat umělé ukončení těhotenství. Návrhu zákona dalo zelenou 267 poslanců, pro jeho zamítnutí jich hlasovalo 154. Proti navrženému zpřísnění potratového zákona protestovaly letos tisíce Poláků.

Současný zákon o interrupcích platí v silně katolickém Polsku od roku 1993 a patří mezi nejvíce restriktivní v Evropě. Umožňuje umělé přerušení těhotenství ve třech případech: když je ohrožen život nebo zdraví matky, jestliže prenatální vyšetření odhalí nevratné poškození plodu, anebo když je otěhotnění následkem znásilnění nebo incestu.

Demonstrace proti zákazu potratů v Polsku
Zdroj: Reuters

Navržený zákon počítá s dalším zpřísněním pravidel. Potraty by podle něj byly zcela zakázány s jedinou výjimkou, a to by byly případy, kdyby byl ohrožen život matky. Lékařům, kteří by provedli nedovolený potrat, by hrozilo až pětileté vězení.

Návrh zákona vyvolal v Polsku v uplynulých měsících velké protesty. Odpůrci normy tvrdí, že zákon zachází s ženami jako s nesvéprávnými osobami a zbavuje je možnosti rozhodovat o vlastním těle.

V Polsku se uskuteční ročně méně než 2000 legálních potratů. Řada žen kvůli situaci ve své zemi ale podstupuje přerušení těhotenství v zahraničí. Nevládní organizace odhadují, že interrupci podstoupí v zahraničí každý rok mezi 100 000 a 150 000 Polek.

Vydáno pod