Řecko zamítlo azyl prvním třem uprchlým vojákům z Turecka

Řecko odmítlo žádost o azyl ze strany prvních tří tureckých vojáků, kteří uprchli do této země po červencovém neúspěšném pokusu o převrat. Vojáci se ale mohou ještě proti verdiktu odvolat. O osudu jejich pěti kolegů se rozhodne později.

Vojáci byli v osmičlenné skupině turecké armády, šlo o dva majory, čtyři kapitány a dva četaře. Všichni v Řecku podali žádost o azyl, protože se obávají o svou bezpečnost a bezpečí svých rodinných příslušníků.

Při příletu do Řecka muži popřeli, že by se účastnili puče, ale vzhledem k rozsáhlým armádním čistkám se prý bojí vrátit. Ankara o nich hovoří jako o teroristech.

Zmíněná skupina dorazila na palubě vrtulníku několik hodin po neúspěšném pokusu o převrat proti tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi. O zbývajících pěti lidech rozhodnou řecké úřady zřejmě v příštím týdnu.

Řecká policie předvádí před soud jednoho z tureckých vojáků
Zdroj: Reuters

Jde o prvoinstanční rozhodnutí v rámci azylového řízení. Turci se extradici chtějí vyhnout a tvrdí, že Turecko jim není schopné zaručit spravedlivý proces a že se obávají o své životy. Turecké úřady v srpnu Řecko oficiálně požádaly o jejich vydání.

Vojáci, kteří doletěli do přístavu Alexandrupoli na palubě armádního vrtulníku, řecký soud předtím odsoudil k podmíněnému dvouměsíčnímu trestu za neregulérní vstup do země. Ve skupině tureckých vojáků byli dva majoři, čtyři kapitáni a dva četaři.

Řecká média také informovala, že v úterý se na ostrově Rhodos vylodilo dalších deset tureckých vojáků, kteří požádali o azyl.

V rámci rozsáhlých čistek úřady propustily zhruba 8000 příslušníků bezpečnostních útvarů, 2350 akademiků a 3300 pracovníků v justici. Dočasně odvolaly na 80 tisíc státních zaměstnanců, zavřely 130 médií, zatkly více než 60 novinářů a podnikly též razie v soukromých firmách.