Nový virus Gauss krade hesla a monitoruje bankovní transakce

Bejrút - Po Blízkém východu se šíří nový počítačový virus. Informaci zveřejnila ruská antivirová firma Kaspersky Lab. Podle jejích odborníků dokáže krást přístupová hesla nebo monitorovat bankovní transakce. Virus pojmenovaný Gauss nejspíš pochází od stejných tvůrců jako Stuxnet, který měl v minulosti poškodit íránský jaderný program.

Virus Gauss nakazil přes 2,5 tisíce osobních počítačů, především v Libanonu, Izraeli a na palestinských územích. Firma Kaspersky odmítá spekulovat o tom, kdo virus Gauss stvořil. Pochází prý ale ze stejné dílny jako viry Flame nebo Stuxnet.

„Mají společný šifrovací základ a komunikují podobným způsobem s kontrolním centrem. Je známo, že Flame je podobně spojený se Stuxnetem, který se objevil v Íránu a mířil na jeho centrifugy pro obohacování uranu,“ říká Vitalij Kamluk z Kaspersky Lab. 

Někteří odborníci na kyberterorismus naznačují, že virus Gauss může pocházet ze Spojených států, které zajímá, kdo a jak sponzoruje radikály z libanonského Hizballáhu. 

Virus pojmenovaný po slavném matematikovi Johannu Gaussovi se může šířit i pomocí přenosných paměťových zařízení. „Tenhle virus je víceúčelový nástroj pro sběr informací o uživateli nakaženého počítače. Shromažďuje informace o hardwaru, data o uživateli nebo například o tom, jaké možnosti má síť, ke které je připojený,“ popisuje Kamluk. 

Odborníci z firmy Kaspersky mluví o tom, že Gaussův virus může být velmi nebezpečný a teoreticky napadnout systémy, které kontrolují klíčovou infrastrukturu.

Nový virus na Blízkém východě (zdroj: ČT24)