Kerry chce po útoku na konvoj bezletová pásma, Lavrov podle něj žije v jiném vesmíru

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov požadoval na jednání Rady bezpečnosti OSN „důkladné a nestranné vyšetření“ útoku na humanitární konvoj v Sýrii. Washington viní z odpovědnosti Moskvu, která to ale odmítá. Šéf americké diplomacie John Kerry prohlásil, že se při proslovu Lavrova cítil jako „v paralelním vesmíru“. Žádá vytvoření bezletové zóny v klíčových oblastech. OSN mezitím oznámila, že je připravena obnovit humanitární dodávky.

Pro syrské a ruské letouny musí začít platit zákaz pohybovat se nad územím kontrolovaným opozicí, zdůraznil Kerry. Syrského prezidenta označil za „záškodníka, který nevěří v příměří“, a vyzval všechny země, aby přestaly podporovat strany konfliktu, jež se snaží klid zbraní sabotovat.

Americký ministr na druhou stranu uznal, že „nelze odvracet tvář“, pokud některé opoziční skupiny bojují na straně radikálů z Fronty dobytí Sýrie (bývalá An-Nusra). Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova existuje už jen malá naděje na obnovení příměří, protože Američané nedokážou oddělit teroristy od umírněné opozice. 

Rusko oznámilo, že hodlá posílit svou bojovou kapacitu v Sýrii. Do východního Středomoří posílá svou jedinou letadlovou loď.

O vzdušný útok jednoznačně nešlo, zní z Moskvy

Mezitím pokračuje roztržka mezi velmocemi kvůli pondělnímu incidentu u Aleppa. Dva američtí představitelé řekli televizi CNN, že předběžné šetření ukazuje, že humanitární konvoj bombardovaly ruské letouny. „Všechny důkazy, které máme, vedou k tomuto závěru,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Spojené státy se opírají o vlastní vojenské informace. Očití svědci mluví o dělostřelbě, barelových bombách z vrtulníků a o ruských náletech na auta a sklad Červeného půlměsíce. „Přiletěly ruské bojové letouny, které se zaměřily na oblast sto krát sto metrů. Zasáhly ji víc než dvacetkrát, pětadvacetkrát,“ uvedl syrský civilní záchranář Hussein Badawi.

Moskva již dříve rezolutně odsoudila veškeré domněnky, že se na útoku podílely ruské nebo syrské letecké síly. Podle Ruska se konvoj nestal cílem vzdušného útoku ale pozemního, nejspíše šlo o dělostřelbu.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že útok provedla syrská opozice z automobilu vybaveného těžkým dělem. Podle ruských agentur bylo možné detaily zjistit díky snímkům pořízeným bezpilotními letadly. „Není tam žádný kráter po leteckém útoku a poškození aut konvoje neodpovídá výbuchu bomby shozené ze vzduchu,“ cituje prohlášení ruského ministerstva obrany BBC.

Podíl na útoku odmítla i syrská armáda. „Informace, které se objevily v některých médiích, že syrská armáda zaútočila na humanitární konvoj u Aleppa, nejsou pravdivé,“ citovala agentura SANA zdroje ze syrské armády.

Při pondělním náletu bylo podle OSN zasaženo 18 z 31 kamionů s humanitární pomocí určenou 78 tisícům civilistů v obleženém městě nedaleko Aleppa. Zahynulo 12 řidičů a jeden zástupce syrského Červeného půlměsíce. 

Při novém náletu u Aleppa zemřeli i čtyři zdravotníci

V Sýrii platilo do nedělní půlnoci sedmidenní příměří. Klid zbraní mezi syrskými povstalci a vládou Asada dojednaly Spojené státy a Rusko. V posledních dnech opět přibylo násilností a bojů. Syrská armáda oznámila už v pondělí večer, že klid zbraní skončil.

Při leteckém úderu, který v noci na středu podnikly poblíž Aleppa syrské či ruské letouny, přišli o život čtyři zdravotníci a nejméně devět povstaleckých bojovníků. Informovali o tom opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie.

Nálet zasáhl město Chán Túmán ležící jihozápadně od Aleppa, které leží v oblasti kontrolované rebely. Podle SOHR patřili mrtví bojovníci k islamistické alianci Džajš al-Fatah (Armáda dobytí), která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie. Zabití zdravotníci pracovali pro Svaz syrských záchranářských organizací (UOSSM). Ten smrt čtyř svých pracovníků potvrdil ve svém prohlášení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun při zahájení schůze RB OSN vyzval země, které mají vliv na strany bojující v Sýrii, aby ho využily k obnově příměří. „Je třeba, aby Syřané mohli vyjednávat a vyjít z pekla, do nějž byli uvrženi. Tragédie v Sýrii je hanbou nás všech,“ řekl Pan Ki-mun.