V Japonsku řádí tajfun Malakas. Domy má opustit více než půl milionu lidí

Mohutný tajfun Malakas způsobil rozsáhlé záplavy na jihu Japonska. Úřady doporučily evakuovat více než půl milionu lidí, kvůli poraženým sloupům se navíc ocitlo bez proudu na 30 tisíc budov. Bouře putuje podél japonského pobřeží a postupně by měla slábnout.

Japonská média uvedla, že tajfun lehce zranil pět osob na jižním ostrově Kjúšú, kde vítr dosahující v nárazech až 180 kilometrů v hodině porážel sloupy elektrického vedení. Více než 30 tisíc budov se ocitlo bez dodávek elektrické energie. Některé domy byly zatopeny. Televize NHK oznámila, že zrušeno bylo více než 100 domácích letů.

V šesti prefekturách v západním Japonsku vydaly úřady doporučení k evakuaci pro 632 500 lidí. Mezi postiženými je i prefektura Kumamoto, která se stále vzpamatovává ze silných zemětřesení, které region zasáhly v letošním roce.

Meteorologové vydali pro nadcházející hodiny varování před povodněmi, sesuvy půdy a vysokými mořskými vlnami na japonském pacifickém pobřeží.

  • V různých částech světa jsou pro bouřkové systémy specifické názvy. Výraz hurikán je spojován s oblastmi po obou stranách Severní a Jižní Ameriky včetně Mexického zálivu.
  • Jako cyklon se označují bouře ve vodách kolem Austrálie a Indie, tedy v Indickém oceánu a Bengálském zálivu. O tajfunech se pak hovoří v regionu jihovýchodní Asie.
  • Jednotlivé tropické cyklony se pojmenovávají na přeskáčku podle mužských a ženských jmen popořadě dle abecedy. Jména se používají opakovaně, pokud však bouře způsobí obzvláště vysoké škody, její jméno se ze seznamu vyřadí.