KLDR údajně úspěšně otestovala nový raketový motor

Severní Korea otestovala raketový motor (zdroj: ČT24)

Severní Korea provedla úspěšnou pozemní zkoušku nového výkonného typu raketového motoru. Uvedla to dnes severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. Oznámení přišlo nedlouho poté, co si KLDR vysloužila vlnu kritiky za svůj pátý jaderný test.

Testu nového raketového motoru, který by měl podle KCNA umožnit Severní Koreji vyslat na oběžnou dráhu Země satelit, se účastnil osobně i vůdce KLDR Kim Čong-un.

Vědce a inženýry údajně vyzval, aby zahájili co nejdříve „přípravy na vypuštění satelitu“, což podle agentury Reuters znamená, že by se Pchjongjang mohl brzy pokusit o vypuštění další rakety dlouhého doletu. Země chystá oslavy dne založení strany pracujících a součástí oslav bývají právě jaderné nebo raketové testy připomínající potenciál země.

Severní Korea naposledy raketu dlouhého doletu se satelitem vypustila údajně na počátku letošního února.

Severní Korea provedla další jaderný test
Zdroj: Reuters

Pozemní test raketového motoru se odehrál v době, kdy KLDR čelí kritice kvůli páté jaderné zkoušce, kterou provedla na počátku září. Podle expertů byla doposud nejsilnější. Množství energie uvolněné při výbuchu odpovídalo přibližně deseti kilotunám. Test odsoudila Jižní Korea, USA, Japonsko, ale i Rusko a nejbližší spojenec KLDR Čína.

„Mnohokrát jsme řekli, že jsme připraveni sednout si se Severní Koreou a diskutovat neagresivním způsobem o míru na korejském poloostrově. Výměnou za ekonomický rozvoj by měl být rozumný přístup k jadernému arzenálu, musíme tedy začít rozhovory o odzbrojení,“ uvedl americký ministr zahraničí John Kerry.

Americký prezident Barack Obama a čínský premiér Li Kche-čchiang se na pondělním jednání v New Yorku dohodli, že kvůli novému severokorejskému jadernému testu posílí spolupráci v Radě bezpečnosti OSN. Obama se na počátku září vyslovil pro nové sankce vůči Pchjongjangu.