Muž zranil nožem osm lidí v americkém obchodu. K útoku se přihlásil IS

Nejméně osm zraněných si vyžádal útok v nákupním středisku v americkém státě Minnesota, kde neznámý muž v sobotu napadl nožem přítomné. Informovala o tom agentura AP. Incident ve městě St. Cloud ukončil policista, který zastřelil útočníka, jenž podle AP vzýval Alláha. Střílející policista pocházel z jiného okrsku a nebyl ve službě, ve středisku byl jako návštěvník, řekl na briefingu velitel policie v St. Cloudu Blair Anderson. K zodpovědnosti za útok v Minnesotě se přihlásil Islámský stát.

Neznámý muž vyzbrojený nožem se při útoku podle očitých svědků odvolával na Alláha a nejméně jednoho člověka se zeptal, zda je muslim, dodala AP.  Lidi bodal na různých místech nákupního centra, v obchodech i v pasážích.

Nemocnice města St. Cloud, které leží asi 110 kilometrů severozápadně od města Minneapolis, uvedla, že život žádného ze zraněných není ohrožen, jeden člověk je ve vážném, ale stabilizovaném stavu, ostatní mají lehčí zranění.

Anderson řekl, že policie stále vyšetřuje, co se stalo. „Ať už to byl teroristický útok, nebo ne. Právě teď není možné nic říci, protože prostě nevíme co,“ dodal pro Sky News. Podezřelý byl podle serveru vyzbrojen nožem a měl na sobě uniformu jedné bezpečností agentury. Nikdy nespáchl žádný trestný čin, pouze menší dopravní přestupky. Policie se domnívá, že nikdo jiný se do útoků nezapojil a že útočník nebyl zapojený do žádných organizací. 

IS se ale přesto přihlásil ke spojení s činem. „Vykonavatel včerejších (sobotních) útoků nožem v Minnesotě byl voják Islámského státu a provedl operaci v reakci na výzvy k útokům na občany zemí, které patří ke křižácké koalici,“ uvedla agentura Amak, která zveřejňuje tisková prohlášení IS.

Vydáno pod