Masy lidí v ulicích Berlína řekly NE dohodám s USA a Kanadou

V Berlíně a dalších šesti městech Německa se sešly desítky tisíc lidí, kteří odmítají obchodní dohody mezi EU a Spojenými státy či Kanadou. Smlouvy TTIP, resp. CETA podle nich přehlíží životní prostředí či zájmy spotřebitelů.

 Policie v Berlíně odhadla počet účastníků na 150 tisíc, v Hamburku na 30 tisíc a Mnichově na 23 tisíc demonstrantů. Ve Stuttgartu napočítali policisté 20 tisíc účastníků, v Kolíně nad Rýnem o dva tisíce méně a ve Frankfurtu nad Mohanem 15 tisíc protestujících.

Pořadatelé jsou přesvědčeni o tom, že odhady policie jsou příliš nízké. Sami hovoří o celkem 320 tisíc demonstrantech, z nichž 70 tisíc protestovalo v Berlíně a 65 tisíc v Hamburku.

Demonstrace uspořádalo 26 organizací, mezi nimiž jsou odbory, církevní skupiny i ekologičtí aktivisté. Na smlouvách jim vadí mimo jiné údajně nedostatečná ochrana životního prostředí nebo spotřebitelů.

Termín protestu nebyl zvolen náhodou a má vytvořit tlak na sociální demokracii, která bude už v pondělí rozhodovat o tom, jestli dohodu s Kanadou podpoří. To prosazuje mimo jiné její předseda a německý vicekancléř Sigmar Gabriel.

Na rozdíl od smlouvy s Kanadou, která už je dojednaná a s níž nakonec němečtí politici nejspíš vysloví souhlas, bude cesta k dohodě s USA v Německu výrazně složitější a téměř nikdo nepředpokládá, že se ji podaří uzavřít do konce funkčního období amerického prezidenta Baracka Obamy.

Německá kancléřka Merkelová v červenci prohlásila, že dosažení dohody je „zcela v zájmu Evropy“.  Členské země EU se s dosavadními výsledky budou moci seznámit na neformální ministerské schůzce věnované zahraničnímu obchodu v Bratislavě 22. září.

Zastánci TTIP tvrdí, že tato smlouva oběma stranám přinese mimo jiné rychlejší hospodářský růst. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada aktivistů a dalších skupin – podle nich i kvůli netransparentnosti a již zmíněným dopadům na zemědělství a životní prostředí. Evropská komise obvinění z malé transparentnosti odmítá, neboť zpřístupnila řadu svých materiálů k jednáním.

  • Rozproudit debatu o přínosech plánovaných dohod o volném obchodu se Spojenými státy (TTIP) a Kanadou (CETA) v Česku, podobně jako je tomu v Německu, chtějí čeští piráti. K německým protestům se připojili happeningem na Rašínově nábřeží v Praze Smlouvy podle předsedy pražských pirátů Ondřeje Profanta nehájí zájmy občanů, ale zájmy byznysu a velkých korporací.
Vydáno pod