Rusko se snaží podpořit vlastenectví skrze novou módní značku

Nová oděvní značka se jmenuje Ruská armáda (zdroj: ČT24)

Módu v Rusku mění nová oděvní značka. Jmenuje se Ruská armáda a je spojená s tamním ministerstvem obrany. Nenabízí ale jen vojenské stejnokroje – naopak se snaží prosadit do šatníků většiny obyvatel oděvy pro každodenní nošení. Značka chce také podpořit vlastenecké nálady v zemi.

V jednom obchodě se oblékne celá rodina. A ještě navíc ukáže, že všichni její členové jsou ruskými patrioty. Logo značky Ruská armáda je na většině oděvů nepřehlédnutelné. Mezi zákazníky jsou velmi oblíbené i kusy s fotografií prezidenta Vladimira Putina. „Kolem nikdo jen tak neprojde. Lidé se zastavují, prohlížejí si zboží a nakupují,“ povídá Oksana Zabotinová, manažerka prodejny značky Ruská armáda.

Značka neplánuje expanzi do zahraničí. Její návrháři vycházejí vstříc preferencím ruských zákazníků. Brzy proto chce oficiálně představit i kolekci neformálního oblečení do práce nebo na společenské akce. Firma navíc ujišťuje zákazníky, že všechno oblečení je vyrobené v Rusku. Navíc mezi módními značkami patří mezi ty levnější.

O oblečení je velký zájem

Evidentní spojení s ozbrojenými silami ze značky ihned po uvedení na trh udělalo hit. Kvalitní oblečení, které navíc demonstruje zákazníkovo vlastenectví, rychle mizí z regálů.

Značka má ale i odpůrce. Jedním z nich je politolog Dmitrij Oreškin. Za módními obchody vidí snahu vládnoucích kruhů překrýt ekonomické a sociální problémy země silným důrazem na vlastenectví. „Patriotismus jsou schopní vnímat a uchopit jen v úzkém smyslu jako militarismus, jako vojenskou disciplínu a omezení občanských svobod,“ tvrdí Oreškin.

Podobný pohled je ovšem ojedinělý. Podle průzkumů je naprostá většina Rusů na vlastní ozbrojené síly velmi pyšná. Na odbyt jde v obchodech Ruské armády i zboží s nápisem Slušní lidé. Toto označení se v zemi vžilo pro neoznačené ozbrojence, kteří v roce 2014 obsadili Krym a přispěli k jeho začlenění do Ruské federace.