Školák věnoval všechny svoje úspory na boj s kůrovcem v Tatrách

Bratislava – Teprve dvanáctiletý školák na Slovensku věnoval veškeré své úspory na boj s kůrovcem v Tatrách. Tatranskému národnímu parku poslal v přepočtu 125 tisíc korun. Podmínkou malého dárce ale je, aby správa lesů nakoupila za jeho peníze lapače na škůdce. Národní park už slíbil, že za darované peníze instaluje 500 lapačů. Píše o tom sme.sk.

Jen 12letý Matej Juriščin z Blatnice rozbil svoje prasátko a nastřádané peníze neutratil třeba za počítačové hry, jak by to zřejmě udělala většina jeho vrstevníků, nýbrž nastřádaných
5 000 eur poslal Tatranskému národnímu parku. Matěje totiž velmi trápí postupující kůrovcová kalamita v oblasti Bielovodskej, Javorovej, Kôprovej a Tichej doliny. 

„Samozřejmě všechny dokumenty jsem musela podepsat za něho já, ale bylo to jeho rozhodnutí a my ho v tom podporujeme,“ řekla pro SME chlapcova matka. Matej k peněžnímu daru připojil i dopis, ve kterém národní park žádá, aby za jeho peníze nakoupili lapače lýkožroutů. 

„Nikdy předtím jsme se s něčím takovým nesetkali,“ řekla Lenka Burdová ze Státních lesů TANAPu. Malý Matěj by se měl podílet i na kontrole lapačů. Lesníci ho budou zároveň pravidelně informovat o odchytu kůrovce. Chlapec má zájem pomáhat tatranskému lesu i v budoucnosti. Chce se například podílet na odkorňování napadených stromů. 

Lesy v nejstarším slovenském národním parku v roce 2004 poškodila mohutná vichřice. Státní lesy TANAPu ve sbírce na obnovu tatranského lesa po ničivé vichřici před osmi lety shromáždili už přes 1,1 milionu eur. Peníze kromě firem věnovali i jednotlivci, vždycky prý ale šlo o menší částky.