Rvačka kvůli burkinám na Korsice se dostala před soud

Rvačka kvůli burkinám na Korsice se dostala před soud (zdroj: ČT24)

V korsické Bastii probíhá ostře sledovaný soud s pěti účastníky velké bitky, která se odehrála na jedné z tamních pláží v polovině srpna. Střetli se v ní členové rodin marockého původu s obyvateli vesnice Sisco. Výsledkem bylo několik zraněných i spálená auta a případ záhy rozpoutal i politické vášně. Do bitky se jako jeden z prvních zapojil i bývalý legionář českého původu.

Jiřího Neumanna všichni v Siscu znají jako Jerryho. Bývalý legionář pracuje jako zedník v městečku, kam na místní pláž přijelo v srpnu několik marockých rodin. A podle svědků zaháněli každého, kdo se přiblížil, včetně Jerryho syna, kterého i napadli. Otci zavolali, co se děje, a vyrazil na pomoc.

Na místě se střetl s několika muži. Jeden z nich měl v ruce harpunu. O tom, co se stalo poté, nechtěl na kameru mluvit dřív než u soudu. „Namáčkl jsem ho ke skále a ostatní volali: nic, už je to dobrý. Tak jsem ho pustil a tři po mně začali házet kameny, dostal jsem tak pět, šest zásahů. A ten, co měl tu harpunu, šel za mnou a vystřelil,“ popsal v rozhovoru pro Radiožurnál.

Jerry měl štěstí. Harpuna byla na lanku, a přestože ho trefila pod lopatku, nepronikla hluboko. „Kdyby byl o třicet centimetrů blíž, tak by to proniklo celým tělem,“ vzpomíná na incident.

Později se do bitky zapojili další obyvatelé Sisca. Dorazilo zhruba čtyřicet mužů, přičemž začala bitka, kterou ukončil až zásah stovky policistů. Vzduchem létaly kameny a vesničané prý zapálili auta patřící koupajícím se muslimům. Zranění utrpěli i Maročané.
Dnes už drama na pláži připomínají jenom poslední zbytky ohořelých aut a zákaz burkin, který krátce po incidentu vyhlásil místní starosta Ange-Pierre Vivoni. Pláže u Sisca jsou jediné ve Francii, kde je zákaz stále platný.

Starosta tvrdí, že to udělal proto, aby uklidnil situaci. Přesto se z případu stala politická věc. Mluvilo se o střetu muslimů s Korsičany. Místní obyvatelé jsou z toho nešťastní. „My tady nesměšujeme různé věci. Není to rasistická událost, je to případ běžné kriminality,“ řekl majitel baru a obchodu v Siscu Noël Caselli. 

Noël je Jerryho kamarád. Ve svém obchodě prodává trička a výdělek dává stranou pro dva obyvatele Sisca, kteří také stojí před soudem. Za to, že jednoho z Maročanů, který jim vyhrožoval smrtí, napadli, když už ho záchranáři odváželi na lehátku.

Nešlo o první případ napětí mezi muslimy a ostatními obyvateli na Korsice

Napětí mezi muslimy a ostatními obyvateli vypuklo na Korsice již loni v prosinci ve městě Ajaccio. Skupina obyvatel tehdy zpustošila v muslimské čtvrti islámskou modlitebnu a poškodila arabskou restauraci. Šlo o odvetu za to, že se hasiči přivolaní den předtím k úmyslně založenému požáru v muslimské čtvrti stali terčem útoku maskovaných mladíků. Při útoku byli dva hasiči vážně zraněni úlomky roztříštěného skla, lehčí zranění utrpěl během zásahu i jeden policista.

Burkini
Zdroj: ČT24

Regionální parlament v červnu schválil rezoluci, jejímž prostřednictvím stát vyzval k uzavření všech modliteben muslimských fundamentalistů na autonomní Korsice. Krátce předtím ozbrojená korsická separatistická organizace FLNC pohrozila islámským radikálům, že je připravena proti nim tvrdě zasáhnout.

Francie má hluboce zakořeněnou tradici sekularismu. Zjevné nošení náboženských symbolů je proto kontroverzní – nikáby nesmí do škol a burky ani na veřejnost.
Francouzská vláda opakovaně vyzývá k nezaměňování muslimů a islamistů, stále více lidí ale spojuje islámskou obec s násilím. Projevilo se to i v regionálních volbách na konci roku 2015, v nichž získala rekordní počet hlasů krajně pravicová a protipřistěhovalecká Národní fronta. Ta jako jediná z velkých stran otevřeně kritizuje muslimskou obec, že se údajně nedokáže vypořádat s radikály.