Hackeři ukradli e-maily bývalého ministra USA. Kritizuje v nich Trumpa i Clintonovou

Donald Trump je „národní ostuda“ a Hillary Clintonová „všechno zpacká“. Myslí si to bývalý americký ministr zahraničí Colin Powell, jemuž hackeři ukradli osobní elektronickou poštu, v níž oba prezidentské kandidáty ostře kritizuje. Soubor se objevil na serveru údajně napojeném na ruské tajné služby.

Generál Powell, který ve funkci ministra zahraničí působil v letech 2001 až 2005 za vlády republikánského prezidenta George Bushe mladšího, je v USA populární a jeho názory mají nemalou váhu. Účastník vietnamské války působil i jako náčelník sboru náčelníků štábů americké armády a v letech 1987–89 byl bezpečnostním poradcem prezidenta Ronalda Reagana.

Powellova osobní korespondence se objevila na americkém serveru DCLeaks, který údajně obsluhují hackeři napojení na ruské tajné služby. Generál autentičnost uniklých e-mailů v rohovoru pro server Buzzfeed nezpochybnil. Hackeři jich prý mají ještě mnoho.

Podobizny Donalda Trumpa a Hillary Clintonové
Zdroj: Jim Young/Reuters

Trump je ostuda, Clintonová vše zpacká

Vzestup Trumpa jako prezidentského kandidáta republikánů nechal Powella klidným. „Tvrdit o něm, že je idiot, by ho jen posílilo,“ napsal v jednom z e-mailů. V jiném označuje newyorského miliardáře za „národní ostudu“.

Clintonovou Powell obviňuje, že jej vtáhla do svého skandálu kolem elektronické pošty rozesílané ze soukromého účtu. Záležitost vyšetřovala FBI se závěrem, že takový postup byl ze strany tehdejší ministryně zahraničí krajně nezodpovědný. Clintonová nedávno na svou obhajobu prohlásila, že používat soukromý server jí poradil právě Powell.

„Vše, čeho se HRC (Hillary Rodhamová Clintonová) dotkne, arogantně zpacká,“ napsal Powell. Z jeho pošty podle agentury AP nicméně vyplývá, že se využívání soukromého poštovního účtu sám nevyhýbal. Nepoužíval ho ale pro utajovanou komunikaci, z čehož republikáni obviňují Clintonovou.

Na útoky hackerů si stěžuje i WADA

Problémy s ruskými hackery ohlásila také síť světové antidopingové agentury WADA. Počítačoví piráti zveřejnili lékařské zprávy amerických sportovkyň, které startovaly na olympiádě v Riu de Janeiro. Skupina nazývající se Fancy Bears zveřejnila údaje ze záznamů o udělených výjimkách pro terapeutické užití zakázaných látek a pohrozila, že publikuje další informace.

Týkají se například tenistek Sereny a Venus Williamsových nebo gymnastky Simony Bilesové, která v Riu získala čtyři zlaté medaile. „WADA nastalé situace velice lituje a je si dobře vědoma, jakou hrozbu to pro sportovce představuje, když se jejich důvěrné informace takovýmto kriminálním činem prozradily,“ uvedl generální ředitel Olivier Niggli v oficiálním prohlášení.

Serena Williamsová
Zdroj: ČTK/AP

Podle Niggliho trvají útoky už týdny. Na základě informací od bezpečnostních složek je spojuje s tím, že se Rusko stále nevyrovnalo s odhalením svého dopingového programu. Už v srpnu se terčem hackerů stal účet ruské běžkyně Julije Stěpanovové, která pomohla rozkrýt dopingový skandál v ruském sportu. Moskva obvinění odmítá a od útoků se distancuje.