Asselbornův políček Maďarsku. Možná netaktní, ale trvám na něm, řekl ministr

Známý kritik zemí V4 Jean Asselborn vyvolal znovu pozdvižení kvůli slovům k Maďarsku. Podle šéfa lucemburské diplomacie Jeana Asselborna by mělo opustit EU, protože se nedrží jejích základních hodnot. Po vlně reakcí ministr prohlásil, že na názoru nijak nesleví.

Budapešť si podle Asselborna zaslouží vyloučit z EU kvůli podkopávání hodnot, zejména pokud jde o přístup k válečným uprchlíkům. Svá vyjádření z interview pro list Die Welt označil Asselborn za „netaktní výkřik“, nic na něm ale nebude měnit.

Nemůžu žádat o potlesk. To, co jsem řekl, je trochu nekonvenční, možná je to pro mnohé šokující, ale já si za tím stojím.
Jean Asselborn
Lucemburský ministr zahraničí

Člen lucemburské vlády také vyzval EU k větší spolupráci. „V současnosti je Evropská unie zásadně rozštěpená. Jsou tady členské státy, které chtějí reagovat na globalizaci lépe fungující Evropou, a pak ty, které trvají na opětovné nacionalizaci,“ konstatoval Asselborn.

„Není tady konsenzus,“ řekl šéf lucemburské diplomacie, přičemž zdůraznil, že právě konsenzus byl vždy hnacím motorem EU. Místo hledání pochybných kompromisů je nutné nyní zajistit, aby se všichni znovu vrátili „na stejnou kolej“.

Tisk: Nepřátelský výrok Orbánovi paradoxně pomůže

Rakouský list Die Presse napsal, že Asselborn svými výroky Evropské unii nepomohl, ale naopak posloužil maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. „Asselborn prokázal Evropské unii medvědí službu. Posloužil přesně tomu muži, kterého chtěl poškodit: Viktoru Orbánovi… Především může Orbán teď Asselbornův útok využít na vnitropolitické scéně. Před referendem o kvótách na přijímání uprchlíků premiér beztak vytváří nepřátelský obraz Bruselu,“ píše Die Presse.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kdyby Maďarsko požádalo o členství v Unii v současnosti, nemělo by šanci, je přesvědčen Asselborn. Vyslovil se rovněž pro to, aby pro pozastavení členství některé ze zemí Unie nebyla do budoucna potřebná jednohlasnost, ale jen většinové rozhodnutí.

  • Unie sice může kandidáta na členství odmítnout nebo zdržet jeho vstup, nemá ale podle všeho pravomoc stávající členský stát zcela vyloučit.
  • Když se ale v roce 2000 dostali v Rakousku do vlády Svobodní, země EU reagovaly zmrazením bilaterálních diplomatických vztahů s Rakouskem, zmínila BBC.
  • Později téhož roku Unie diplomatickou izolaci ukončila.

Asselborn kritikou na adresu Budapešti nešetří. O maďarském premiérovi zhruba před rokem řekl, že by se měl stydět. „Je to muž, který toho v Maďarsku hodně zničil, ale zničil toho i hodně s ohledem na hodnoty Evropské unie,“ poznamenal tehdy. 

V květnu zase německému deníku Aachener Nachrichten řekl, že při některých výrocích visegrádské skupiny dostává záchvaty. Do V4 přitom patří i Česko. Tyto země jsou značně kritické, pokud jde o povinné přerozdělování běženců.

Loni v září byly tyto státy v otázce zavádění kvót v Unii přehlasovány. Maďarsko a Slovensko kvůli tomu dokonce podaly žalobu. Budapešť chce nechat o přijetí uprchlíků hlasovat občany v říjnovém referendu.

Horizont: Maďarsko - evropské zlobivé dítě? (zdroj: ČT24)
V Maďarsku je silná národovecká rétorika. Viktor Orbán svými ostrými postoji jistě ubírá voliče extrémní pravici, straně Jobbik. Tím se mu možná daří držet úplné radikály stranou. Na druhou stranu, Viktor Orbán je jediný, kdo vypsal referendum o tom, jestli budou přijaty migrační kvóty. Byl také jediným politikem, který už vloni na jaře na začátku migrační krize začal na hranicích své země stavět plot. Tehdy ho celá řada evropských politiků kritizovala, byly tam cítit i určité posměšky. Nicméně tento jeho krok s postupující migrační krizí a jejím vyhrocováním se ukázal jako možná praktický. Plot na své hranici postavilo třeba Slovinsko, plánuje ho Rakousko.
Lukáš Mathé
zpravodaj ČT