Na Oktoberfest bude dohlížet o 100 policistů více než loni

Největší svátek piva na světě vždy představoval jistou bezpečnostní hrozbu, vzhledem k napjaté situaci v Německu se ale opatření ještě zvýší. Policie plánuje při mnichovském Oktoberfestu nasadit 600 policistů, tedy zhruba o stovku více než v minulých letech. Každoroční festival začne už tuto sobotu.

Policie tak reaguje na sérii letních incidentů, zatím ale nemá náznaky hrozícího nebezpečí pro návštěvníky. „Měli jsme vždy asi 300 policistů v areálu a 200 policistů v okolí. Letos nasadíme až o sto policistů více,“ řekl novinářům zástupce šéfa mnichovské policie Werner Feiler. Větší počet strážců zákona má podle něj přispět ke zvýšení subjektivního pocitu bezpečí pro návštěvníky.

Mezi policisty bude také řada takových, kteří hovoří italsky, francouzsky nebo anglicky, aby se bez problémů domluvili s návštěvníky ze zahraničí. Ke klidnému průběhu festivalu mají přispět i více než dva tucty policistů, kteří se specializují na drobné krádeže a kteří přijedou z dalších spolkových zemí i ze zahraničí - ze Švýcarska, Nizozemska, Norska, Maďarska a Španělska.

obrázek
Zdroj: ČT24

Širší bude letos i nasazení techniky. V areálu Oktoberfestu a u vchodů bude mít policie 29 bezpečnostních kamer. Návštěvníky festivalu Feiler vyzval, aby se okamžitě obrátili na policisty, pokud spatří něco podezřelého.

Mnichovská radnice už dříve zakázala vstup na festival návštěvníkům s batohy a velkými taškami. Rozhodla také, že ohradí přístup na místo plotem.

JAK SVÁTEK PIVA ZAČAL?

Na počest šlechtické svatby korunního prince Ludvíka Bavorského s princeznou Terezou Sasko-Hildburgskou se 17. října 1810 konaly na louce za Mnichovem koňské závody. Místo později dostalo název podle princezny – tedy Tereziánská louka.

Na oslavu šlechtického sňatku byli pozváni všichni obyvatelé Mnichova. Na koňské dostihy tehdy přišlo 40 tisíc lidí. Těm se oslava natolik líbila, že panovník později rozhodl, že by se měla taková oslava konat pravidelně. Toho se chytl Bavorský rolnický spolek, který o rok později na tomtéž místě uspořádal další koňské závody, které ale doprovázela prezentace úspěchů bavorských zemědělců. Oslavy se poté každý rok opakovaly, až se z nich vyvinul dnes již legendární pivní festival Oktoberfest.

obrázek
Zdroj: ČT24

Původně se tedy Oktoberfest konal při výročí královské svatby, tedy v říjnu. Němci ale usoudili, že v tento podzimní měsíc je už horší počasí, přesunuli pak pivní slavnosti na září. I když celá tradice začala před 200 lety, letošní ročník Oktoberfestu byl teprve 177., kvůli válkám, epidemiím cholery a ekonomické krizi ve 20. letech minulého století se několik ročníků nekonalo.

Navzdory dlouhé historii jsou některé ze zdánlivě starobylých atributů Oktoberfestu překvapivě mladé. Tak třeba narážení prvního sudu mnichovským starostou se uskutečnilo poprvé v roce 1950.