Bělorusko stáhlo kvůli aféře s plyšáky diplomaty ze Švédska

Minsk - Bělorusko odvolalo diplomatický personál z ambasády ve Stockholmu a vyzvalo švédské ministerstvo zahraničí, aby do konce srpna vyklidilo švédské velvyslanectví v Minsku. Krok je podle běloruského tisku reakcí na „špionážní provokaci“ s plyšovými medvídky, které v červenci švédští aktivisté vysadili z letadla nad běloruským územím. Švédsko postup Minsku odsoudilo, reakci chystá i Brusel.

Akce švédské reklamní agentury, která nechala do Běloruska dopravit 800 plyšových medvídků s textem podporujícím lidská práva v zemi, už počátkem srpna vyústila ve vážný diplomatický incident. Minsk minulý pátek de facto vyhostil švédského velvyslance Stefana Erikssona, když mu odmítl prodloužit pobyt v Bělorusku kvůli jeho údajným kontaktům s opozicí.

Podle dnešního prohlášení běloruské diplomacie odvolání pracovníků stockholmské mise neznamená přerušení diplomatických styků. Návrat k normálním kontaktům mezi oběma zeměmi nicméně Minsk podmiňuje „dodržováním principů vzájemné úcty, svrchované rovnosti a přátelských vztahů“.

Plyšový medvídek
Zdroj: ČT24/ISIFA

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt na svém twitterovém účtu napsal, že strach běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka před uplatňováním lidských práv „dosáhl nových výšin“. Švédsko ale podle Bildta dostojí své věrnosti demokratickým zásadám. „Budeme se dál pevně zasazovat o svobodu Běloruska a jeho občanů,“ uvedl ministr.
   
Do diplomatického konfliktu mezi Běloruskem a Švédskem zasáhl i Brusel. Vedení Evropské unie svolalo na pátek poradu velvyslanců členských zemí, na níž chce vypracovat společnou unijní reakci na postup běloruského prezidenta. Výsledkem mají být společná odvetná
opatření EU jako výraz solidarity se švédskou diplomacií. EU už před časem v reakci na represivní akce Lukašenka proti běloruské opozici zavedla proti Minsku sankce. Brusel sestavil seznam asi 250 běloruských činitelů, kteří nesmějí vycestovat do schengenského prostoru a jejichž aktiva v západoevropských bankách byla zablokována. Obdobné sankce proti Minsku zavedly i Spojené státy.

Odvážný let nad přísně střežené běloruské území podnikli počátkem července dva Švédové vyslaní reklamní agenturou Studio Total. Jejich letadélko nezachytila běloruská protivzdušná obrana. Stroj nerušeně vysypal svůj náklad a dostal se až téměř k Minsku. Po splnění mise pak přistál v sousední Litvě.

Plyšová akce stála hodně Bělorusů místo

Běloruské úřady nejprve informace o akci švédského letadla popíraly, ale později byly nuceny je potvrdit. Následovala personální čistka ve velení pohraničních jednotek a sil protivzdušné obrany.

Alexandr Lukašenko
Zdroj: ČT24
Komentář Ondřeje Soukupa (zdroj: ČT24)