Pussy Riot kritizovaly poměry v Rusku, rozsudek padne 17. srpna

Moskva - Závěrečným slovem trojice obžalovaných v Moskvě pokračoval soudní proces s punkovou skupinou Pussy Riot, souzenou za výtržnost v hlavním pravoslavném chrámu země, moskevské katedrále Krista Spasitele. Obžalované v závěrečných slovech kritizovaly poměry v zemi. Obžaloba pro ně žádá tříleté vězení, maximální trest, který jim za údajné výtržnictví motivované náboženskou nesnášenlivostí hrozí, je přitom až sedmiletý. Verdikt zazní 17. srpna, oznámila soudkyně. Ruský list Kommersant mezitím varoval, že proces může bez ohledu na vyznění rozsudku zničit snahy Kremlu zlepšit pověst Ruska v cizině. Podle něj se tak celá záležitost může přeměnit v další jablko sváru mezi Moskvou a Západem. Článek doprovodil fotografií českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga z happeningu na podporu Pussy Riot.

„Ukradli nám hlas. Odmítají nás vyslechnout. Slyšet znamená myslet. Naslouchejte nám a dovolte nám dialog se zemí, která je nejen Putinova, ale i naše,“ prohlásila nejmladší z obžalovaných, 22letá Naděžda Tolokonnikovová. Zároveň připomněla výrok disidentského spisovatele Alexandra Solženicyna, že „slovo rozbije i beton“. „Nejsme v divadle,“ napomínala soudkyně Marina Syrovová publikum za potlesk. „Jednou se vlast za tento proces bude stydět,“ začala své vystoupení Marija Aljochinová (24), přirovnávající soudní jednání k pronásledování disidentů za sovětské moci. 

Kát se odmítla i Jekatěrina Samucevičová (29) připomínající, že chrám Krista Spasitele se mezitím stal symbolem Putinovy moci a sepětí pravoslavného duchovenstva s režimem. „Čekám odsuzující rozsudek. Ale přesto jsme zvítězily - svět vidí, že případ vykonstruoval autoritářský režim,“ zdůraznila. Soudkyně posléze oznámila, že rozsudek padne až 17. srpna.

Pussy Riot
Zdroj: ČTK/AP/Misha Japaridze

Mark Feigin, obhájce kapely

„Podle ruských zvyklostí a především podle politických zvyklostí - tresty se od požadavků žaloby moc neliší. To znamená, že zazní rozsudek viny a s největší pravděpodobností skutečné tresty vězení. Je těžké s něčím takovým bojovat. Změnit to může jen nějaká mimořádná událost.“

Vztahy Ruska a Západu se mohou ochladit

Kommersant podpořil své varování údaji společnosti Pew Research Center, podle níž se vnímání Ruska v západních zemích oproti loňsku zhoršilo. Zatímco loni 49 procent Američanů přistupovalo k Rusku pozitivně, letos je to jen 37 procent, tedy o 12 procentních bodů méně. U příznivě naladěných Španělů činí úbytek deset bodů, u Britů 12, u Němců 14 a u Francouzů 17 bodů. „Jde o nejnižší ukazatele za poslední čtyři roky,“ dodal list.
   
Současně připomněl, jak si prezident Vladimir Putin při červencové schůzce s diplomaty stěžoval, že „obraz Ruska v zahraničí je pokažen a neodráží reálnou situaci“. Úkol zlepšit image, který diplomaté od prezidenta dostali, je však podle expertů nesplnitelný, a to i kvůli procesu s Pussy Riot.

Madonna
Zdroj: ČT24

Vlnu kritiky na ruskou adresu zdvihli nejprve obránci lidských práv - Amnesty International uznala punkerky za „vězně svědomí“ - a ke kampani se přidali známí umělci, od Red Hot Chili Peppers po Madonnu.

Madonna podpořila Pussy Riot z pódia 

V Moskvě v noci na dnešek americká zpěvačka Madonna proces znovu kritizovala. O osudu tří punkerek promluvila diva přímo z pódia. „Máša, Káťa a Naďa platí příliš vysokou cenu za svůj čin a doufám, že jim (soud) odpustí. Chtěla bych, aby ve světě panoval mír, svoboda a talent. Souhlasíte?“ zeptala se zpěvačka svých příznivců, kteří odpověděli spontánním potleskem. 

Jeden ze svých hitů pak zazpívala v masce podobné těm, které oblékly už členky Pussy Riot v moskevském kostele. Pak Madonna ukázala nahé rameno, na kterém měla napsáno jméno dívčí kapely.

Proces s Pussy Riot není v současném Rusku první svého druhu, z předchozích sporů s vlivnou pravoslavnou církví však žalovaní umělci obvykle vyvázli s pokutou či podmíněnými tresty.

Pussy Riot
Zdroj: ČTK/AP/Misha Japaridze

Pussy Riot v únoru před prezidentskými volbami zazpívaly v chrámu „punkovou modlitbu“ nazvanou Bohorodičko, vyžeň Putina, aby tak podle svých slov protestovaly proti výzvám hlavy církve, patriarchy Kirilla, hlasovat pro favorita voleb Vladimira Putina. Jsou souzeny za výtržnost motivovanou náboženskou nesnášenlivostí, za což v Rusku hrozí až sedm let vězení. Hudebnice odmítly přiznat vinu, ale věřícím se omluvily.