Facebook zablokoval účet novináře, který sdílel rasistický e-mail

Facebook v krátkém sledu už podruhé odstranil sdílený příspěvek na základě pochybných regulí a algoritmů. Po stažení ikonické fotografie dívky popálené napalmem tento týden zablokoval stránku amerického novináře Shauna Kinga. Ten sdílel rasistický e-mail, který mu přišel.

Newyorský novinář Shaun King na své facebookové stránce zveřejnil urážlivý e-mail, který mu přistál v internetové poště. V předmětu zprávy i jejím obsahu jeho odesílatel dvakrát použil hanlivý výraz pro člověka tmavé pleti, pro který se v Americe vžilo eufemistické vyjádření „slovo na N“. Screenshot textu vložil na Facebook s komentářem „Every day all day“, čímž chtěl vyjádřit, s čím se každodenně mohou on a jiní Afroameričané potýkat.

Novinář deníku New York Daily News, který sdílí několik příspěvků za hodinu, se proto dočkal zablokování svého profilu. King je také aktivistou za lidská práva, který používá sociální sítě jako nástroj v boji proti diskriminaci a rasismu vůči černochům a sdílí zde krátké příběhy o nespravedlnosti. Zablokování účtu ho proto překvapilo.

King dokonce loni ve Facebooku vystupoval s diskusí na téma hnutí Black Lives Matter (Na černých životech záleží), jehož je mluvčím. Proto sám kontaktoval lidi, které ve společnosti zná. Podle něj to byl hlavní důvod, proč Facebook původní 24hodinové blokování asi po šesti hodinách označil za omyl.

Oznámení Facebooku o smazaném příspěvku
Zdroj: Facebook

Obyčejní lidé, kteří se nemají na koho obrátit, ale mohou zůstat bez přístupu i několik týdnů. „Byla to chyba, za kterou se upřímně omlouváme. Jeden z členů týmu smazal příspěvek omylem˜,“ stojí v mailu, který King od Facebooku dostal. Prvotní odůvodnění tvrdilo, že King překročil „společenské normy“.

„Miluji Facebook a věřím v jeho sílu napomáhat změnám ve společnosti, ale pořád je co zlepšovat. Možná je tohle jedna z těch věcí. Každopádně jsem rád, že jsem zpět,“ napsal později King, jehož stránku stránku na Facebooku sleduje přes 800 tisíc uživatelů a na Twitteru patří mezi jeho followery i účet Baracka Obamy.

„Dočasné odepření Kingova přístupu nabízí otázku, jakým způsobem Facebook kontroluje (obsah) a proč se stránka nezachová vždy správně, když povoluje nebo zakazuje (obsah),“ píše britský The Guardian. Podle expertů tyto případy ukazují, že algoritmy nejrozšířenější sociální sítě jsou nespolehlivé a přecitlivělé. 

Nebyl by to první problém společnosti. Poté, co Facebook koncem srpna propustil část editorů ze sekce, která uživatelům nabízí obsah prostřednictvím takzvaných trendů, a přešel na počítačový algoritmus, začala webová aplikace nabízet falešné odkazy.

Slavná fotografie z vietnamské války, kterou Facebook nedávno smazal
Zdroj: AP/Nick Ut/ČTK

Kingův případ je v těsném sledu už druhá zahraničními médii reflektovaná situace, kdy Facebook zablokoval určitý obsah a po vlně kritiky uznal chybu. Minulý týden editoři sociální sítě na základě vnitřních regulí, které nepřipouštějí nahotu, stáhli ikonickou fotografii Nicka Uta z války ve Vietnamu.

Ta zachycuje devítiletou dívenku popálenou napalmem. Válečný fotograf Ut za snímek získal prestižní novinářskou Pulitzerovu cenu a na sociální síť jej umístil Tom Egland z Norska jako součást kolekce válečných fotografií. Později společnost ustoupila a popřela, že by mohl mít snímek pornografický ráz.

V červnu společnost zase dočasně smazala video, které zachycuje bezprostřední okamžiky po zastřelení černošského řidiče policisty v Dallasu během policejních kontrol. Záznam, který na sociální síť vyvěsila přítelkyně zabitého Afroameričana prostřednictvím živého vysílání, se asi po hodině znovu objevil s upozorněním na kontroverzní obsah.

Tehdy se společnost odkazovala na technické problémy, které nespecifikovala. Americká veřejnost ale situaci vnímala jako cenzuru. Ta na Facebooku existuje i podle samotného Shauna Kinga.