Polsko bude na summitu v Bratislavě tlačit na reformu EU, uvedla Szydlová

Polská premiérka Beata Szydlová při setkání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem uvedla, že Evropská unie musí projít rozsáhlými reformami. Prvním impulzem by podle ní měl být nadcházející summit EU v Bratislavě. Ten se v pátek 16. září bude zabývat budoucím směřováním Unie v souvislosti s odchodem Británie z EU.

Szydlová Tuskovi řekla, že Polsko bude v Bratislavě naléhat na to, aby se začalo se zásadními politickými a hospodářskými změnami. Uvedl to mluvčí polské premiérky Rafal Bochenek. Tato pozice je podle něj výsledkem jednání s dalšími zeměmi visegrádské čtyřky, v níž Polsko spolupracuje s ČR, Slovenskem a Maďarskem.

Reformy by podle Polska měly přinést posílení role vlád a parlamentů jednotlivých států na úkor institucí Evropské komise. 

Ivo Šlosarčík k roli bratislavského summitu (zdroj: ČT24)

Chování EU vedlo k brexitu, zní z Polska

Tento summit musí být prvním impulzem na cestě ke změnám v Evropské unii. EU se musí změnit, musíme ji reformovat,“ tlumočil slova polské premiérky Bochenek. „Evropští činitelé nesmějí tyto reformy blokovat. Pasivita a neschopnost naslouchat pozorně hlasům společnosti v členských zemích vedly k brexitu,“ dodal.

Tusk šéfce vlády, která se vyznačuje tvrdou kritikou evropské integrace, řekl, že o Unii je třeba pečovat, a ne ji napadat a zpochybňovat. Agentura AP podotkla, že vztahy premiérky a expremiéra Polska jsou dlouhodobě napjaté, a to i proto, že jsou ze soupeřících politických uskupení. Varšava také Tuskovi vyčítá, že v Evropské unii dostatečně neobhajuje polské zájmy.

Sporné body? Zejména migrace

Jedním z hlavních bodů sporu zemí střední a východní Evropy s vedením EU byla v poslední době migrační krize, především návrhy na povinné přerozdělování uprchlíků podle kvót. Visegrádská skupina zdůrazňuje, že je hlavně potřeba posílit a lépe chránit vnější hranice EU a že pomoc migrantům by měla směřovat zejména do uprchlických táborů v blízkosti zemí, odkud prchají. 

Uprchlický tábor u Idomeni
Zdroj: Stoyan Nenov/Reuters

Tusk v úterý ve Varšavě řekl, že migrační krize obnažila slabosti a chaos, které vládnou v oblasti bezpečnosti vnějších hranic EU. Ujistil, že mu velmi leží na srdci udržení stability EU. Proto chce na summitu jeho účastníky, mezi nimiž budou chybět zástupci Británie, přesvědčit, že „Evropa je schopná efektivně kontrolovat a bránit svoje vnější hranice“.

Především migrační krize byla i tématem schůzky Donalda Tuska před pátečním summitem s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Orbán v této souvislosti vyzval Evropskou unii, aby přehodnotila svou migrační politiku a více bránila sama sebe.