Egypt chce v reakci na útok zničit pašerácké tunely vedoucí z Gazy

Káhira - Egypt se po nedělním útoku na policejní stanici na Sinajském poloostrově u hranice s Izraelem rozhodl zničit pašerácké tunely mezi Egyptem a pásmem Gazy. Uvedly to bezpečnostní zdroje agentury ANSA. Při útoku, ze kterého jsou částečně obviňováni palestinští islámští radikálové, přišlo o život 16 příslušníků egyptské pohraniční stráže. Mubarakův nástupce prezident Muhammad Mursí po útoku slíbil, že Káhira v severní části poloostrova obnoví kontrolu.

Ozbrojenci stojící za útokem na Sinaji se podle egyptských úřadů do Egypta dostali tunely, kterými pašeráci přesouvají lidi a zboží z pásma Gazy a do něj. Zdroje agentury ANSA uvedly, že Káhira k hraničnímu přechodu Rafáh na egyptsko-izraelské hranici posílá buldozery a další zařízení, aby na 600 těchto tunelů zničily.

Podzemní pašerácké stezky likvidoval i bývalý egyptský prezident Husní Mubarak. Po jeho svržení před 18 měsíci ale na Sinaji zavládlo bezvládí. Tamní radikálové usilují o zničení Izraele a na egyptské bezpečnostní síly a plynovody do Izraele útočili i dříve, nedělní útok byl ale nejkrvavějším incidentem v hraničním regionu od podepsání egyptsko-izraelské mírové smlouvy v roce 1979.   

Útok na Sinajském poloostrově
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Náčelník beduínského kmene ze Sinaje palestinským médiím sdělil, že vojenským výcvikem na severu a v centrální části poloostrova v době následující po Mubarakově svržení prošlo kolem 1 500 zahraničních bojovníků islámské svaté války džihádu. Nedělní útok by prý mohl Izrael přimět k tomu, aby část severního Sinaje okupoval.