Lucemburský ministr: Maďarsko má blízko ke střelbě na uprchlíky, vylučme ho z Unie

Šéf lucemburské diplomacie Jean Asselborn požaduje vyloučení Maďarska z EU, jelikož zachází s uprchlíky hůře než se zvířaty. Budapešť nemá podle něj daleko k rozkazu na běžence střílet. Ostré vyjádření přinesl německý deník Die Welt. Ministr zahraničí odsuzuje země Visegrádské čtyřky (V4) za jejich přístup k běžencům dlouhodobě. Za jeho nejnovější výrok kritizují Asselborna politici napříč Evropou.

Unie může selhat, varuje lucemburský ministr

Podle lucemburského politika Jeana Asselborna je Unie v nejobtížnější situaci za celou dobu své existence. „EU může selhat, ne ve smyslu toho, že by její instituce najednou přestaly existovat, ale jsme na cestě k tomu, že se začne rozpadat zevnitř,“ podotkl ministr zahraničí v souvislosti s terorismem, migrační krizí, ekonomickými výkyvy a vysokou nezaměstnaností v řadě členských zemí. „Máme před sebou velké výzvy, mělo by nás to motivovat k vytvoření výkonnější Evropy,“ řekl Weltu.

Masivní porušování základních unijních hodnot Brusel nesmí tolerovat, zdůraznil ministr. „Když někdo jako Maďarsko staví ploty proti uprchlíkům před válkou nebo když porušuje svobodu tisku a nezávislost justice, měl by být přechodně nebo v případě nutnosti navždy vyloučen z EU,“ prohlásil Asselborn. Učinil tak přitom pouhých několik dnů před bratislavským summitem Unie, který vyzval k zajištění základních hodnot, jako je zodpovědnost a solidarita.

Podle nových maďarských zákonů přijatých v průběhu minulého roku mohou žadatelé o azyl vstoupit na území státu pouze přes tranzitní zóny na maďarském území. Vstup do nich je ovšem omezený, stovky lidí tak zůstávají ve špatných podmínkách v „zemi nikoho“. Maďarsko často nutí migranty k návratu do Srbska bez ohledu na to, zda mají nárok na ochranu, a bezpečnostní složky utečence někdy i bijí, uvedla v červenci lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Kdyby Maďarsko požádalo o členství v Unii v současnosti, nemělo by šanci, je přesvědčen Asselborn. Vyloučení této země z osmadvacítky je tak jedinou možností, jak ochránit hodnoty a soudržnost Unie, míní. Vyslovil se rovněž pro to, aby pro pozastavení členství některé ze zemí Unie nebyla do budoucna potřebná jednohlasnost, ale jen většinové rozhodnutí.

Maďarsko vstoupilo do EU v roce 2004. EU sice může kandidáta na členství odmítnout nebo zdržet jeho vstup do osmadvacítky, nemá ale podle všeho pravomoc stávající členský stát zcela vyloučit, upozorňuje server BBC News. Připomíná ale, že když se v roce 2000 dostali v Rakousku do vlády Svobodní, země EU reagovaly zmrazením bilaterálních diplomatických vztahů s Rakouskem. Později téhož roku Unie diplomatickou izolaci ukončila.

Čeští politici Asselborna za jeho výroky odsuzují

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier zdůraznil, že Asselbornův názor zbytek Evropy nesdílí. „Chápu, že při pohledu na Maďarsko někomu dochází trpělivost. Ukázat členskému státu dveře ale není můj osobní přístup k té věci,“ uvedl ministr. Asselbornův nápad odmítla i rakouská diplomacie. Maďarský ministr zahraničí označil prohlášení svého lucemburského protějšku za arogantní a neseriózní.

Asselbornovy výroky kritizoval i mluvčí prezidenta Miloše Zemana, podle něhož mimořádně poškozují Evropskou unii. Nevyloučil brzké setkání Zemana a maďarského premiéra Viktora Orbána. Premiér Bohuslav Sobotka pak označil Asselbornův požadavek za nesmysl. Podle něj je nutná spolupráce, nikoli vytvářet „unie v Unii“ a země vylučovat.

„Je to skandální výrok. Maďarsko naopak, řekl bych, drží schengenskou hranici před záplavou uprchlíků ze Středního východu balkánskou cestou. To, co řekl lucemburský ministr, je nepřijatelné,“ podotkl europoslanec Jan Zahradil (ODS). Podle europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) nemá Asselborn žádnou pravomoc hodnotit Maďarsko jako členskou zemi. „To má pouze Evropská komise. Považuji to jen za mediální výkřik člověka, který je tím proslulý,“ konstatoval Poche.

Orbán jako ničitel unijních hodnot

Asselborn kritikou na dresu Budapešti nešetří. O maďarském premiérovi zhruba před rokem řekl, že by se měl stydět. „Je to muž, který toho v Maďarsku hodně zničil, ale zničil toho i hodně s ohledem na hodnoty Evropské unie,“ poznamenal tehdy.

obrázek
Zdroj: ČT24

V květnu zase německému deníku Aachener Nachrichten řekl, že při některých výrocích visegrádské skupiny dostává záchvaty. Do V4 přitom patří i Česko. Tyto země jsou značně kritické, pokud jde o povinné přerozdělování běženců.

Loni v září byly tyto státy v otázce zavádění kvót v Unii přehlasovány. Maďarsko a Slovensko kvůli tomu dokonce podaly žalobu. Budapešť chce nechat o přijetí uprchlíků hlasovat občany v říjnovém referendu.