Střelce z Wisconsinu kvůli pití vyhodili z armády

New York - Čtyřicetiletého Wadea Michaela Page, který v sikhském chrámu u města Milwaukee zastřelil šest lidí, před lety propustili z armády kvůli pití. Problémy s alkoholem ho později připravily i o místo řidiče nákladního auta. Informuje o tom The Washington Post. Motivy činu nejsou dosud jasné, spekuluje se ale, že si útočník myslel, že jsou sikhové muslimové.

Page propustili bez poct z armády po zhruba šestileté službě v roce 1998. Důvodem byl alkohol. Byl totiž opilý při vojenském cvičení. Kolegové z armády si ho pamatují jako přívětivého a chytrého člověka. Už tehdy ale prý Page vyjadřoval rasistické názory. „Mluvil o svaté rasové válce. Nepřišel mi ale jako typ člověka, který by šel ubližovat jiným,“ uvedl jeho tehdejší kolega. 

Jenže Page nenechal pití ani po propuštění z armády. Dělal dokonce profesionálního řidiče a kvůli pití přišel o zaměstnání. Odmítl tehdy krevní zkoušky při jízdě soukromým vozidlem v Severní Karolíně. 

Do Severní Karolíny se Page přestěhoval právě z Colorada v roce 2000. Prodal tehdy veškerý svůj majetek kromě motorky. V novém bydlišti se začal angažovat v rasistických a neonacistických skupinách. Byl například zpěvákem a kytaristou skupiny End Apathy (Skoncuj s apatií). Působil i v kapele Define Hate (Definuj nenávist). 

Dostal se tak do hledáčku organizací, jež monitorují rasistické projevy. Jedna z nich, Southern Poverty Law Center, jej sledovala přes deset let. Page podle ní aktivně přispíval na rasistická internetová fóra.