Cameron končí i jako poslanec, nechce „rozptylovat“ novou premiérku

Britský expremiér David Cameron se vzdal poslaneckého mandátu. Už v červenci skončil jako ministerský předseda poté, co Britové v referendu odhlasovali odchod země z Evropské unie. Cameron plebiscit sám vyhlásil mimo jiné kvůli sporům ve své straně. Vedl ale kampaň za setrvání Británie v EU.

Cameron se vzdal svého poslaneckého mandátu za obvod Witney s tím, že „nechce rozptylovat“ novou premiérku Theresu Mayovou. „Se zvážením nynější politiky a okolností mé rezignace není v podstatě možné, abych byl jako bývalý premiér vhodným řadovým poslancem,“ citovala expremiéra stanice ITV.

Ta považuje Cameronův odchod z Dolní sněmovny Spojeného království za tečku za hvězdnou politickou kariérou. „Jak se zdá, budu muset začít nový život mimo Westminster (parlament),“ řekl konzervativec. „Je mi teprve 49. Doufám, že stále budu moci přispět k rozvoji společnosti a naší země,“ podotkl.

Cameron uvedl, že mu bylo „velkou ctí“ zastupovat obvod Witney, který nyní čekají doplňovací volby. Odmítl přitom spekulace, že jde o reakci na rozšiřování gymnázií, což je krok, který prosazuje současný kabinet a Cameron ho jako premiér odmítal.

Cameron slíbil vyhlásit referendum o setrvání země v EU v lednu 2013. Šéf britské vlády byl pod tlakem protievropských konzervativních poslanců, stejně jako rostoucích preferencí euroskeptické Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Po vítězných parlamentních volbách v roce 2015 skutečně plebiscit vyhlásil.

Někteří toryové premiérovi vyčítali, že před referendem vedl „kampaň strachu“, když uváděl podle nich zavádějící, případně lživé údaje týkající se hlavně ekonomických ztrát země v případě Brexitu.

Theresa Mayová a David Cameron
Zdroj: Reuters

Cameronovi se přitom podařilo dojednat s Bruselem změny podmínek členství v EU. Británie kupříkladu nemusela přijmout euro, podílet se na stále těsnější Unii nebo přispívat na řešení problémů eurozóny. Naopak mohla do budoucna osekat dávky imigrantům z jiných zemí EU v případě přetížení sociálního systému.

Pro zastánce Brexitu to ale nebylo dost. A Cameron rezignoval hned po oznámení výsledků, které oslavovali právě příznivci odchodu.

Vydáno pod