Tři desítky raněných při útoku v Lógaru, Češi v pořádku

Lógar - Neznámí sebevražední atentátníci zaútočili ráno na základnu Šank v afghánské provincii Lógar, kde působí i český provinční rekonstrukční tým. Bomba zranila 12 afghánských pracovníků a tři zahraniční vojáky, podle Američanů bylo zraněných celkem 34. Jeden český voják je už po lehkém otřesu v pořádku. Útok přišel v době zhoršené bezpečnostní situace.

Vozidlo napěchované výbušninami najelo do vstupu na základnu Šank a pak vybuchlo. Jeden český voják podle Růžičkové byl otřesen tlakovou vlnou, kterou exploze způsobila. Po kontrolní prohlídce se ukázalo, že je v pořádku. Podle dřívějších informací se k útoku přihlásil Taliban.

"V současné chvíli je provoz základny omezen, ale náš tým pokračuje v naplánovaných činnostech. Pokud vím, tak jeden voják byl po výbuchu otřesen, ale není to nic vážného,“ potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Devět mrtvých si vyžádal další pumový útok na minibus nedaleko Kábulu. Místní policie připisuje odpovědnost radikálnímu hnutí Taliban. Nálož v Paghmanu byla odpálena na dálku v pět hodin. Byla nastražena pod mostem, a když tudy minibus projížděl, odpálil ji muž, který se pak dal na útěk. Místní obyvatelé ho však chytili. Podle policie se měl terčem útoku stát zřejmě autobus s vládními zaměstnanci, omylem ale nálož stiskl při průjezdu civilního vozidla.

Bomby na silnicích a sebevražedné atentáty jsou oblíbenými zbraněmi afghánských povstalců. Jejich útoky trpí především jižní a východní části země. Taliban ale stále častěji útočí i v hlavním městě, které bylo donedávna relativně bezpečné.

Před 14 dny celá policejní stanice na západě země přeběhla na stranu Talibanu. Bezzubé úřady přišly i o politické vedení. Parlament v sobotu vyslovil nedůvěru ministrům vnitra a obrany. Politický chaos práci mezinárodních jednotek jen zkomplikuje. Český rekonstrukční tým má přitom na dokončení projektů do začátku příštího roku už jen několik málo měsíců.

Letos v dubnu ozbrojenci podnikli na afghánském území šest koordinovaných útoků včetně tří v samotném srdci metropole, aby tak podle vlastního prohlášení „zdůraznili začátek tradiční jarní ofenzivy“. Jejich terčem se stal mimo jiné parlament a zahraniční zastupitelské úřady. Šlo o nejrozsáhlejší koordinovaný útok v Kábulu za deset let války v Afghánistánu. Během 17 hodin bojů bylo tehdy zabito 51 lidí včetně 36 útočníků.

Vydáno pod