U Ligurie našli zachovalý vrak ze starého Říma

Varazze (Itálie) - Potápěči našli u italských břehů vrak lodě, který je podle nich starý až dva tisíce let. Nejspíš šlo o obchodní plavidlo z doby starověkého Říma. Vrak je velmi dobře zachovalý a jsou v něm stovky amfor, v nichž loď nejspíš vezla zboží do Španělska. Upozornili na něj místní rybáři, kteří ve svých sítích objevili úlomky z nádob. Italská vláda musí rozhodnout, jestli nechá vrak vyzvednout na hladinu. Oblast ale prozatím uzavřela pro ostatní plavidla – včetně rybářských.

Vrak byl nalezen v moři nedaleko ligurského Varazze. Podle podplukovníka Franceska Schilardiho z týmu policejních potápěčů by mohl pocházet z období mezi prvním stoletím před naším letopočtem až do prvního století našeho letopočtu.

Podmořské bahno sice podle něj loď ukrylo, ale zároveň ji i ochránilo. „Paradoxně právě to zajistilo, že je vrak téměř nedotčený,“ prohlásil Schilardi. Podle potápěčů by prozkoumání vraku mohlo pomoci lépe porozumět obchodním aktivitám daného období.

Římský vrak
Zdroj: ČT24

Podle prvního průzkumu může loď ukrývat 200 až 250 amfor s olivovým olejem, rybami, vínem a zrním. Jejich analýza by mohla vědcům prozradit nové podrobnosti o obchodních výměnách ve středomoří v dobách římské říše. Samotný výzkum ale musí probíhat s mimořádnou obezřetností. „Tohle je ukázkový postup při podmořském nálezu. Objevili ho na podvodním nalezišti a uložili na lodi do vodní lázně,“ podotkla Lila Reboulová, konzervátorka podmořských nálezů.

Úřady zatím tají, kde přesně se vrak nachází, aby ho nepoškodili amatérští potápěči. Až odborníci rozhodnou, jak nejbezpečněji jeho poklady vyzvednout, přijdou ke slovu podmořští archeologové.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)