Alpské pastviny osiří... bavorské kravky se na zimu opět vrací do údolí

V bavorském Allgäu začalo tradiční shánění krav, které se po létě stráveném na alpských pastvinách vracejí přezimovat do údolí. Podívaná každoročně přitáhne tisíce turistů. Letošní stěhování bavorských kravek bude pokračovat do 3. října.

Hned v úvodní den zavítaly do regionu Oberallgäu stovky zvědavců. Od rána lemovali silnice, aby mohli pozdravit nejen krávy vracející se do chlévů, ale i jejich pastevce.

K úlevě všech přišly kravky v čele stáda z letních pastvin ozdobeny květinovými věnci – na znamení, že se celou sezonu jim ani jejich opatrovatelům nic zlého nestalo. Do oblasti Oberallgäu se shání krávy z dvanácti pastvin, což čítá kolem tisíce kusů. Až po shromáždění všech krav v údolí si je jejich majitelé odvážejí na své statky.

Léto ve znamení dešťů i sucha

Bavorští chovatelé se letos museli vyrovnat se zvláštním průběhem léta – první část propršela a druhá byla nezvykle suchá. Během deštivého období od května až do začátku srpna se musely krávy pravidelně stěhovat, aby neprošlapaly podmáčený povrch pastvin. A kvůli suchu, které v Alpách panovalo poslední měsíc, narostlo méně trávy a hrozil nedostatek krmení.

I přes tyto drobné potíže hodnotí ředitel spolku alpských zemědělců Michael Honisch sezonu pozitivně. Navíc zájem zemědělců o umístění jejich krav na alpské pastviny v příští sezoně je podle něj čím dál větší.