OSN je pod vlivem Asada, stěžují si humanitární organizace. Ukončí spolupráci

Přes sedmdesát humanitárních organizací působících v Sýrii přerušilo spolupráci s OSN. Organizace podle nich příliš podléhá vlivu vlády v Damašku a to ovlivňuje i rozdělování pomoci. Té se nedostává hlavně obyvatelům na obklíčených územích.

Agentury OSN jsou podle nevládních organizací lhostejné k tomu, jak se syrská vláda snaží manipulovat s humanitární pomocí. Podle nich blokuje povstalecká území, zabavuje léky pro vlastní potřebu a perzekvuje humanitární pracovníky.

„Tyto záměrné manipulace ze strany syrské vlády a lhostejnost OSN jdou ruku v ruce. Výsledkem je, že obyvatelstvo ještě více trpí,“ stojí ve společném prohlášení 73 humanitárních organizací.

Mimo vládní území se pomoc téměř nedostává

OSN podle organizací například posílá více pomoci na území pod vládní kontrolou a ta opoziční pomíjí, protože takové řešení je jednoduché. Vládní vliv je údajně vidět i na dalších partnerech OSN v Damašku, například na syrském Červeném půlměsíci (SARC).

Podle organizací syrská vláda blokovala například dovezení pomoci do obléhaných oblastí a také musel být z některých konvojů kvůli Damašku odstraněn veškerý zdravotnický materiál.

OSN oznámila, že bude s humanitárními organizacemi i nadále spolupracovat, a to i navzdory jejich rozhodnutí přestat se podílet na programu OSN, který se týká sdílení informací o dění v Sýrii.

„Všechno je zaznamenáno. Vždy vítáme dohled na naši humanitární pomoc v Sýrii. Budeme pokračovat v poskytování humanitární pomoci a soustředíme se na to, jak ji Syřanům poskytnout co možná nejvíc,“ oponuje mluvčí generálního tajemníka OSN Stephane Dujarric. 

Desítky humanitárních organizací, které působí v Sýrii, přerušily spolupráci s OSN (zdroj: ČT24)

Situace v Sýrii zůstává napjatá

Na některých místech Sýrie se stále střílí, jinde už vývoj směřuje k urovnání konfliktů. Například z damašského předměstí Mouadamiya vládní vojáci umožnili odejít příznivcům opozice i jejich bojovníkům.

Při náletu poblíž města zahynul vysoce postavený velitel radikální skupiny Fronta dobytí Sýrie, která je bývalou frontou an-Nusra napojenou na síť al-Káida.

V Sýrii provádí letecké údery syrská armáda, která má podporu ruského letectva. Také tam působí mezinárodní koalice pod vedením Spojených států.

Na diplomatické půdě o konfliktu v Sýrii mluvili po telefonu ruský a turecký prezident, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a vyslanec OSN Staffan de Mistura pak o možném urovnání mluvili více než hodinu v Ženevě.