Rakousko zvažuje odklad prezidentských voleb. Hlasovací obálky nelepí

„Pokud zřejmá chyba ve výrobě znemožňuje správně provést volby, pak je mou povinností jako nejvýše postaveného činitele volebního orgánu ihned zvážit odklad hlasování,“ uvedl rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka. Před opakovanou prezidentskou volbou, která se má uskutečnit 2. října, totiž byly rozeslány nelepící obálky pro korespondenční hlasování. Rozhodnutí o definitivním termínu by mělo padnout na začátku příštího týdne.

Problémy způsobuje nekvalitní lepicí proužek na obálkách určených ke korespondenční volbě. Přitom platí, že pokud se po odeslání obálka s hlasovacím lístkem rozlepí, musí volební komise hlas prohlásit za neplatný, protože existuje možnost, že s lístkem po příslušném voliči manipuloval ještě někdo jiný.

Nevhodný by podle odhadů mohl být více než milion volebních obálek, které jednotlivé rakouské obce již obdržely. Objevily se v několika spolkových zemích, naposledy v Salcbursku. Firma, která obálky vyrobila, se k záležitosti odmítá vyjádřit.

Ještě ve čtvrtek ministerstvo vnitra podle agentury APA tvrdilo, že termín opakovaného druhého kola prezidentských voleb není možné posunout. Stejný názor měl i známý rakouský právník Bernd-Christian Funk, jiní odborníci ale odsunutí voleb doporučili. Podle Wolfganga Sobotky se o definitivním termínu voleb rozhodne na začátku příštího týdne.

Vydáno pod