Tři ženy dopadené ve Francii řídili islamisté přímo ze Sýrie

Tři ženy zadržené kvůli plánovanému útoku na Lyonské nádraží v Paříži řídili přímo ze Sýrie radikálové organizace Islámský stát. U výslechu ženy uvedly, že chtěly pomstít jednoho z velitelů IS zabitého při koaličním náletu v Sýrii. Policisté ženy dopadly v souvislosti s vyšetřováním nálezu vozu s plynovými bombami nedaleko katedrály Notre Dame.

„Odhalili jsme teroristickou skupinu složenu ze tří mladých žen,“ potvrdil na podvečerní tiskové konferenci pařížský prokurátor Francois Molins. „Tyto ženy byly řízeny osobami ze Sýrie, jež patří k Islámskému státu,“ dodal.

Úřady spojují ženy ve věku 19, 23 a 39 let s automobilem plným plynových lahví a kanystrů nafty, který se v neděli našel u pařížské katedrály Notre Dame. V souvislosti s případem policisté zadrželi na jihu a v centru Francie další čtyři lidi.

Inés Madaniová
Zdroj: ČT24

Hlavní podezřelou je 19letá Inés Madaniová, která se loni dostala na seznam radikálů poté, co se neúspěšně snažila dostat do Sýrie. Auto nalezené u Notre Dame patří jejímu otci. Při zatýkání bodla nožem policistu do ramene, jeho kolegové ji následně postřelili.

Další ze zadržených - 23letá žena - byla postupně snoubenkou dvou pachatelů teroristických činů. Nejprve byla zasnoubená s Larossim Abballou, který v červnu zabil policejního velitele a jeho manželku, která rovněž pracovala u policie, v obci Magnanville západně od Paříže.

Po jeho zabití se zasnoubila s 19letým Adelem Kermichem, který zavraždil v červenci pětaosmdesátiletého katolického kněze Jacquesa Hamela v Saint-Etienne-de-Rouvray u Rouenu na severozápadě Francie. Současného snoubence ženy policie už ve čtvrtek zadržela, uvedl prokurátor Molins.

Komando složené pouze z žen je novinkou

„Policisté našli u ženy dopis, ve kterém se přihlásila k teroristické organizaci, která si říká Islámský stát. Z prvního výslechu, kterému všechny tři zadržené ženy podrobili, vyplynulo, že jejich chystaná akce měla být jakási odplata za smrt jednoho z vůdců, který zemřel minulý měsíc při koaličním náletu v oblasti nedaleko syrského Aleppa,“ uvedl zpravodaj ČT Petr Zavadil. 

Bezpečnostní experti považují případ žen jako hlavních pachatelek za neobvyklý – dosud za atentáty ve Francii stáli muži. „Už v minulosti se objevila jména žen napojených na teroristy, například vrah z košer lahůdkářství (leden 2015) měl přítelkyni, která byla také radikalizovaná a krátce před nebo po atentátu uprchla do Sýrie. Od té doby se po ní stále pátrá.

Při zátahu po loňských listopadových pařížských útocích zase zemřela sestřenice jednoho z vrahů, která mu pomáhala se ukrýt. Komando žen připravených útočit je ale skutečně něco nového,“ zdůraznil Zavadil.

Policie prohledala bydliště zadržených žen
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

Na opuštěný Peugeot 607 s blikajícími výstražnými světly, který parkoval v neděli v uličce u katedrály Notre Dame v Paříži, upozornil zaměstnanec jednoho baru. Policejní pyrotechnici vůz bez poznávacích značek za pomoci výbušniny otevřeli. V kufru našli šest plných plynových lahví, kanystry s naftou a také dva listy popsané v arabštině. Žádné výbušniny nebo rozbušky ale v autě nebyly.

Zatím není jasné, zda to byl pokus o atentát. Policisté se domnívají, že ho tam nechaly tři zadržené ženy a že se možná pohádaly, proto ho nestihly zapálit.

Francie v pohotovosti

Paříž je v pohotovosti od koordinovaných atentátů z listopadu loňského roku, při nichž přišlo o život 130 lidí a další stovky utrpěly zranění. Prokurátor Molins tento týden varoval, že s tím, jak IS přichází o území v Sýrii a v Iráku, roste nebezpečí dalších atentátů v západní Evropě.

Podle deníku Le Monde představuje hrozbu zejména 2000 francouzských občanů, kteří by se mohli vrátit ze Sýrie.