Ruský bloger prchá před rozezlenou církví

Moskva - Ruský bloger Maxim Jefimov požádal o politický azyl v Estonsku, tamní úřady se ale k žádosti dosud nevyslovily. Podle ruských médií je bloger žijící v Karelské republice při finských hranicích stíhán v Rusku za kritiku církevního vedení. Ruskou pravoslavnou církev pobouřil článkem nazvaným Karélie už má po krk popů. Zpráva o žádosti o azyl přichází v době, kdy v Moskvě vrcholí proces se skupinou Pussy Riot, která si za svůj proticírkevní protest letos v únoru zvolila moskevský chrám Krista Spasitele.

Jefimov v článku píše, že v karelské metropoli Petrozavodsku je zřejmý nárůst proticírkevních nálad. Stěžoval si, že v nehostinných severských oblastech, kde je nedostatek prostředků na zajištění sociálních programů, „se rozhazují“ peníze na stavbu chrámů. „Vousatí kašpaři tu okupovali televizní obrazovky,“ konstatoval Jefimov. Za svou kritiku byl obžalován z pokusu o šíření nenávisti a z ponižování lidské důstojnosti. Prokurátor dokonce žádal umístění blogera do psychiatrické léčebny, ale obhájcům se podařilo tomuto kroku zabránit.

Maxim Jefimov:

„Byl jsem nucen uprchnout před absurdním pronásledováním a psychickým nátlakem ze strany tajné policie, ale i před přímými hrozbami likvidace.“

„Proč jsem uprchl z Ruska? Protože už prostě nechcí žít s lidožrouty.“

Jefimov nejprve vycestoval na Ukrajinu, odtud do Polska a nakonec se uchýlil do Estonska. To se před dvěma lety stalo místem azylu jiného ruského blogera Savvy Těrenťjeva, který byl v Rusku stíhán za „rozpoutání nenávisti proti pracovníkům ministerstva vnitra“.

Bloger Navalnyj našel v kanceláři štěnici

Další známý ruský opoziční bloger Alexej Navalnyj dnes našel ve své moskevské kanceláři odposlouchávací zařízení. „To je ona, štěnice českého agenta,“ napsal v narážce na spor se šéfem ruských vyšetřovatelů Alexandrem Bastrykinem, kterého nedávno označil za cizího agenta kvůli někdejšímu podnikání a pobytu v Česku. O pár dní později Bastrykinovi podřízení obvinili Navalného ze zpronevěry 16 milionů rublů; v případě odsouzení by mu hrozilo až deset let vězení.

Blogerův nález prozkoumali policejní specialisté, kteří pak našli ještě druhou štěnici, videokameru a zařízení pro napájení a pro přenos signálu. „Trpíte-li stihomamem, ještě to neznamená, že vás nesledují,“ poznamenal bloger a video z odhalení odposlechu zveřejnil na internetu. Podle listu Moskovskij komsomolec však objevené zařízení používali profesionálové asi tak před 20 lety. Zatím není jasné, kdo Navalného nadaci boje proti korupci odposlouchával, v kanceláři však žertují, zda by napříště neměli mezi sebou hovořit česky.