Severní Korea provedla dosud nejsilnější jadernou zkoušku, vyvolala zemětřesení

Severní Korea překvapila svět svou pátou, dosud nejsilnější jadernou zkouškou. Výbuch jaderné hlavice byl podle tamní státní televize motivován nepřátelskými postoji USA. Z oblasti bylo hlášeno zemětřesení. Podle zahraničních expertů jde o zatím nejsilnější jadernou zkoušku: Dosáhla téměř dvojnásobku intenzity zatím posledního pokusu z letošního ledna.

„Naši atomoví vědci provedli pokusný výbuch nově vyrobené jaderné hlavice na místě jaderných zkoušek na severu země,“ oznámil podle agentury AFP moderátor státní televize. 

Účelem zkoušky bylo podle televize, která prezentuje názory vůdce země Kim Čong-una, vyzkoušet a ověřit si vlastnosti nové hlavice. Ta se má používat na balistických střelách. Zkouška prý dokázala, že země je připravena odpovědět na provokace ze strany nepřátel včetně USA.

„Jaderný program není ukázkou síly, ale spíše ukázkou bezmoci,“ uvedla předsedkyně Česko-korejské společnosti Jana Hajzlerová s tím, že KLDR by chtěla přimět Spojené státy zasednout k jednacímu stolu a dosáhnout podpisu mírových dohod. Z druhé strany ale místo dialogu přicházejí pouze sankce.

Podle americké geologické služby USGS měl otřes sílu 5,3 stupně Richterovy škály. Množství energie uvolněné při výbuchu odpovídalo podle agentury Jonhap přibližně deseti kilotunám, zatímco při dosud poslední lednové zkoušce mluvil Soul o šesti.

Podle amerického analytika osloveného agenturou Reuters s ohledem na oznámenou sílu otřesu odpovídala uvolněná energie dokonce 20 až 30 kilotunám. Pro srovnání – bomba shozená na Hirošimu odpovídala 15 kilotunám.

Rada bezpečnosti projedná další sankce

Jihokorejský prezidentský úřad svolal mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu. Prezidentka Pak Kun-hje označila test za čin „fanatické nezodpovědnosti“ a přímou hrozbu pro mezinárodní společenství. Soul uvedl, že hodlá kvůli zkoušce tlačit na zpříšnění mezinárodních sankcí proti svému severnímu sousedovi.

Televizní hlasatelka oznamuje pátý severokerejský jaderný test
Zdroj: Kim Hong-Ji/Reuters

Prezidentka o události telefonicky mluvila s americkým prezidentem Barackem Obamou. Ten ujistil, že odmítá KLDR uznat jako jaderný stát. „Budeme spolu s Radou bezpečnosti OSN a mezinárodním společenstvím pracovat na tom, abychom silou prosadili stávající sankce uvalené na KLDR v dřívějších rezolucích. Přijmeme další opatření včetně nových sankcí,“ ujistil šéf Bílého domu. 

Moskvu test „silně znepokojil“

Moskva je podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova silně znepokojena. Současně zdůraznil, že KLDR musí plnit rezoluce Rady bezpečnosti OSN a že Pchjongjang musí v tomto smyslu dostat „velmi silné poselství“.

I francouzský prezident Francois Hollande zkoušku „důrazně odsoudil“ a vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby zareagovala na toto porušení svých rezolucí. „Mezinárodní společenství se musí semknout tváří v tvář této nové provokaci,“ apeloval.

Podle šéfky diplomacie EU Federiky Mogheriniové je severokorejský test vážnou hrozbou pro mír a bezpečnost celého regionu, ale i v širším ohledu. Pchjongjang vyzvala, aby ukončil své „nelegální a extrémně nebezpečné jednání“ a angažoval se ve věrohodném a smysluplném dialogu s mezinárodním společenstvím v rámci šestistranných rozhovorů.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) severokorejský test odsoudila jako „velice znepokojivý a politováníhodný“ i jako zjevné porušení mnoha rezolucí RB OSN a „naprosté pohrdání opakovanými požadavky mezinárodního společenství“. Šéf MAAE Jukija Amano také uvedl, že obnoví inspekce jaderných objektů v KLDR, jakmile se na tom strany dohodnou.

Japonsko a Čína začaly měřit radiaci v ovzduší

Severní Korea je, jak sama zdůrazňuje, schopna provádět testy s minimálním negativním dopadem na životní prostředí, to znamená žádné radioaktivní úniky a podobně.
Jana Hajzlerová
předsedkyně, Česko-korejská společnost

Úřad japonského premiéra Šinza Abeho pověřil příslušné ministry bedlivým sledováním dalšího vývoje a analýzou informací. Spolu s Čínou Japonsko začalo měřit případné zvýšení radiace v ovzduší.

Čínský úřad, který sleduje zemětřesení, potvrdil, že otřesy v KLDR byly následkem výbuchu. Seismická aktivita byla naměřena v 8:30 místního času (ve 2:30 SELČ) a došlo k ní na povrchu země.

Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Peking poslední severokorejskou jadernou zkoušku ostře odmítá. Čína zároveň Pchjongjang vyzvala, aby ukončil veškeré kroky, které by vedly k eskalaci napětí. Čína podle krátkého prohlášení usiluje o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a je zastáncem řešení problémů na šestistranných mezinárodních jednáních.

Severní Korea letos stupňovala frekvenci zkoušek svých raket středního a delšího doletu schopných nést jaderné hlavice. Pchjongjang opakovaně slovně hrozil Soulu a Washingtonu odvetou za jejich společné vojenské akce na poloostrově a za sankce proti režimu. Severokorejský diktátor Kim Čong-un opakovaně tvrdil, že se země připravuje na další jaderný test.

Vizualizace jaderných výbuchů od roku 1945 do současnosti:

Éra masivního testování jaderných zbraní skončila

Dvě největší jaderné mocnosti USA a Sovětský svaz ukončily testy téměř současně s koncem studené války. Sověti provedli svůj poslední test v roce 1990, Američané v roce 1992. Francie a Čína přestaly o několik let později.

Konec 90. let poznamenala roztržka mezi Indií a Pákistánem, během které každá ze stran konfliktu ukázala svou sílu ostrým testem dvou jaderných hlavic. Od té doby žádná ze zemí světa žádný test neuskutečnila, až v roce 2006 Severní Korea. Jako jedna z několika posledních zemí se v OSN nikdy nepřipojila ke Smlouvě pro všeobecný zákaz jaderných zkoušek.

Výbuchy jaderných zbraní
Zdroj: ČT24

Za celou historii vybuchlo ve vzduchu, pod zemí a pod vodou přes 2 000 jaderných náloží. V současnosti zůstává ve výzbroji devíti států více než 15 000 hlavic. 

Vydáno pod