V porouchané lanovce na Mont Blancu strávily noc desítky lidí

Turisté nedobrovolně strávili noc nad Mont Blancem (zdroj: ČT24)

Na francouzském svahu hory Mont Blanc došlo ve čtvrtek odpoledne k poruše lanovky, v jejíchž kabinách v nadmořské výšce 3800 metrů uvízlo na 110 lidí. Sedmdesát sedm lidí se podařilo evakuovat, zbytek musel přečkat noc v kabinkách lanovky. Příčinou poruchy byly zřejmě silné poryvy větru.

Provoz lanovky, která se táhne nad ledovci v údolí Vallée Blanche a spojuje Francii s Itálií, přerušilo ve čtvrtek kolem 16. hodiny zkřížení kabelů. Důvodem byl zřejmě silný vítr.

„Hlavní lano překřížilo lano podpůrné na třech různých místech. Řešení této situace je zpětný chod, ten ale fungoval na dvou místech, ne už na třetím, a tak jsme se vzhledem k času rozhodli k záchranné operaci pomocí helikoptér,“ uvedl Mathieu Dechavanne, prezident Compagnie du Mont Blanc.

Pro turisty vyletěly tři vrtulníky. Osmačtyřicet lidí po jednom evakuovaly, další museli v gondolách čekat deset hodin. „Bylo těsně před půlnocí, když nás z kabinek slaňovali na zem. To stálo za to! Záchrana z vrtulníku se nám nepovedla, protože se přivalila mlha,“ popisovala nevšední zážitek jedna z turistek. 

Desítky lidí strávily noc v lanovce na Mont Blancu (zdroj: ČT24)

Třiatřicet lidí ale muselo v kabinách i nocovat. Od záchranářů dostali balíčky pro nouzové přežití s energetickými tyčinkami, přikrývkami a vodou. Spása přišla až s východem slunce, kdy se technikům podařilo lanovku znovu rozjet.