Lenin s notebookem i opěvování SSSR. Ruská předvolební kampaň vrcholí

Rusové budou za jedenáct dní vybírat poslance do Státní dumy. Ulice proto v posledních týdnech zaplnily billboardy a politické strany se snaží zaujmout i na internetu. V jejich kampani lze najít běžné deklarace o „silném Rusku“ či „lepší budoucnosti“, ale také naprosto bizarní plakáty či hesla.

Vítězství Jednotného Ruska je jisté, strana však usiluje o to, aby získala co nejpohodlnější většinu pro další roky vládnutí. Vláda a její premiér Dmitrij Medvěděv se netěší závratné popularitě, a strana se proto snaží v kampani využít i osobnost stále oblíbeného prezidenta Vladimira Putina.

Ten sice nikdy členem Jednotného Ruska nebyl, ale několik let ho vedl. Na plakátech ho strana nemá, prezidentovy výroky se však objevují například v předvolebních spotech.

Události: Předvolební kampaň v Rusku (zdroj: ČT24)

Jedno video třeba představuje sestřih z Putinova projevu na červencovém sjezdu. Prezident v něm mluví o důležitosti silného a samostatného Ruska, kde se každý může realizovat. A říká, že hlavní jsou pro stranu lidé. Spot končí heslem „Sjednotili Rusko, posílíme Rusko“.

 Prezident hraje důležitou roli také v dalším stranickém videu, i když jen zprostředkovaně. Jeden z kandidátů v něm ubezpečuje, že i když se Rusko musí vyrovnávat s hospodářskými sankcemi, země to nevzdá a jde s prezidentem do voleb. Slogan na konci videa hlásá „Za prezidentovu stranu, za Jednotné Rusko“.

Komunisté se snaží zaujmout mladší voliče, a proto přišli s omlazeným Vladimirem Iljičem Leninem v džínách a kšiltovce. Vůdce bolševické revoluce má na ruce výrazné náramkové hodinky a pod paží notebook. Po jeho boku stojí mladá dívka a taktéž švihácky oblečený Karl Marx. V další verzi je Marxova kresba doplněna slovy „Já se vrátím!“ v narážce na hlášku z filmů o Terminátorovi.

 Strana vůbec hraje na sovětskou notu. V jejích materiálech se objevuje i diktátor Josif Stalin – akorát kromě dýmky kouří elektronickou cigaretu – a komunisté v kampani často odkazují na „nejlepší sovětské tradice“, například když kritizují současný ruský vzdělávací systém.

Třetí z parlamentních stran, Liberálně-demokratická strana Ruska, volí navzdory svému názvu tradičně nacionalistická a populistická hesla. V propagačním spotu promítaném na letištních obrazovkách třeba slibuje „obnovení hranic Sovětského svazu“.

Poslední stranou zastoupenou v Dumě je Spravedlivé Rusko. Ve svém předvolebním spotu, který uvozuje slogan „Tak to bude fér“, slibuje mimo jiné podporu mladým rodinám, růst platů učitelů nebo nezvyšování věku pro odchod do důchodu.

 Strany mimoparlamentní liberální opozice založily svou kampaň na kritice současného režimu. Uskupení Parnas vedené Michailem Kasjanovem pojalo své video jako vzkaz matky dceři, ve kterém žena vysvětluje, proč se v Rusku roku 2016 žije špatně a že změnu přinese právě Parnas. Strana se také ve svých předvolebních reklamách označuje za „opravdovou opozici“.

Šéf opoziční strany Jabloko Grigorij Javlinskij ve svém videu zase vysvětluje, jak jeden tah perem v podobě zatrhnutí kandidátky jeho strany vyřeší mnoho problémů země. Petrohradská organizace strany si pak v jedné ze svých předvolebních kreseb stěžuje, že kvůli stavbě tamní sportovní areny podle ní nejsou peníze na polikliniku a řešení dalších problémů ve zdravotnictví.

V kampani se ale objevují i vyloženě bizarní prvky. Patří mezi ně třeba předvolební plakáty nacionalistické strany Rodina, za níž v Krasnodarském kraji kandiduje Natalia Pogorelová. K voličům se obrací s heslem „Silná žena pro silné Rusko“ a pětibodovým programem. Slibuje v něm zákaz ilegální migrace, podporu ruské armádě, ochranu teritoriální celistvosti země, úplné nahrazení dovozu rozvojem hospodářské soběstačnosti Ruska a zmrazení cen veřejných služeb a nejdůležitějšího zboží.

Liberálně-demokratická strana populisty Vladimira Žirinovského zase hraje na city. Její předvolební materiály hlásají, že „LDPR je proti nezodpovědnému zacházení s domácími mazlíčky.“ Kandidát strany v Krasnojarsku Alexandr Gliskov si k tomu ještě přidal heslo „jestli máte psa nebo kočku, volte LDPR“.

Hlasovat se bude i na anektovaném Krymu, kde vládnoucí stranu Jednotné Rusko reprezentuje Světlana Savčenková. Kandidátka má stejné příjmení jako bývalá ukrajinská pilotka Nadija Savčenková, která byla vězněná v Rusku a po svém návratu na Ukrajinu se stala poslankyní. Plakáty ji proto označují jako „naši krymskou Savčenkovou“.