S Američany chceme dobýt baštu IS v Rakká, naznačil Erdogan

Turecko a Spojené státy jsou připravené vyhnat Islámský stát (IS) z jeho syrské bašty v Rakká. Naznačil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. O společné vojenské akci proti radikálům prý debatoval se šéfem Bílého domu Barackem Obamou na summitu G20 v Číně. Turecká intervence v Sýrii znepokojuje Moskvu.

„Pokud jde o Rakká, Obama chce dělat některé věci společně. Odpověděli jsme, že z našeho pohledu by to neměl být problém. Naši vojáci by se měli sejít a projednat to, pak bude provedeno, co je třeba,“ uvedl Erdogan podle tureckých médií.

Turecký vicepremiér Nurettin Canikli zdůraznil, že Ankara vidí společnou operaci v oblasti Rakká pozitivně. V Rakká stále žije v tvrdých podmínkách až 500 tisíc Syřanů.

Podle korespondenta BBC jde zřejmě o pokus zlepšit turecko-americké vztahy, které nejsou po pokusu o převrat a tureckým útokům na pozice Kurdů nijak slavné. Američané považují Kurdy za jedny z nejspolehlivějších spojenců v boji proti IS na zemi.

Syrská svobodná armáda
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Minulý měsíc Turecko zahájilo vojenskou operaci u syrských hranic, jejímž cílem je vyčistit pohraničí od IS a zahnat za řeku Eufrat kurdské rebely, které Ankara považuje za teroristy.

Návrat prvních stovek běženců

Turecko spolupracuje se syrskými povstalci, kteří si přejí pád Asadova režimu. Canikli prohlásil, že tyto síly by mohly postupovat dál do nitra Sýrie. Během ofenzivy už zahynulo 110 bojovníků IS a kurdských povstalců, sdělil vicepremiér. Turci prý přišli o čtyři vojáky, dalších 19 utrpělo zranění.

Do osvobozeného města Džarabulus u tureckých hranic se už vrátilo na tři sta uprchlíků. V Turecku se nyní nachází okolo tří milionů syrských uprchlíků. Ankara se již několikrát nechala slyšet, že chce umožnit civilistům, aby se do Sýrie mohli vracet.

Syřané se vracejí do města Džarabulus
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Jak turecká ofenziva pokračuje, Rusko, které podporuje Damašek, je podle svých slov hluboce znepokojené. „Zpochybňuje svrchovanost a územní celistvost Syrské arabské republiky. Vyzýváme Ankaru, aby se zdržela jakýchkoli kroků, které by mohly vést k větší destabilizaci situace v Sýrii,“ varovalo Turky ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení.