Ulicemi Hanoje projel první vietnamský Gay Pride

Hanoj - Ve vietnamské Hanoji proběhl první Gay Pride pochod v zemi. Demonstranti požadovali rovná práva pro gaye a lesby. Vietnamská vláda právě zvažuje přijetí zákona, který by povolil registrované partnerství lidí stejného pohlaví. Pokud návrh projde, stane se Vietnam první asijskou zemí s takovou legislativou. Manželství homosexuálů je zatím legální v jedenácti státech. Mimo Evropu jen v Argentině, Kanadě, Jižní Africe a části Spojených států a Mexika.

Deset kilometrů městem na kolech a motorkách pod barvami duhy. Stovka demonstrantů se jízdou v ulicích Hanoje zapíše do dějin Vietnamu jako vůbec první pochod Gay Pride. Organizátoři chtějí dát najevo, že komunita homosexuálů ve Vietnamu existuje, a chtějí ji veřejnosti ukázat v pozitivním světle. „Homosexualita není nic ošklivého,“ konstatuje organizátor pochodu Nguyen Thanh Tam. 

Přesto zůstává toto téma ve vietnamské konzervativní společnosti tabu. Ještě před několika lety považovaly tamní úřady homosexualitu za sociální hrozbu a nemoc. Ministr spravedlnosti ale nedávno přišel s nečekaným prohlášením.

Ha Hung Cuong, vietnamský ministr spravedlnosti

„Je na čase, abychom přijali realitu. Homosexuálů jsou statisíce a to není málo. Žijí spolu bez státem uznaného manželství a to přináší právní důsledky.“

Podobných průvodů vietnamskými městy by mohlo přibýt. Akce totiž proběhla bez problémů a příště chce na cyklistickou Gay Pride vyrazit mnohem víc lidí.

Gay Pride poprvé ve Vietnamu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod