Visegrádská čtyřka chce uspíšit sbližování EU s Ukrajinou

Premiéři zemí visegrádské skupiny (V4; Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko) vyjádřili podporu suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny. Dokument se společným prohlášením zveřejnili po jednání s ukrajinským premiérem Volodymyrem Hrojsmanem v polské Krynici. Ukrajině chtějí státy V4 pomáhat v reformním úsilí a podporují také její integraci do Evropské unie.

Slovenský premiér Robert Fico po jednání ve formátu V4 + Ukrajina řekl, že by se Ukrajinci měli co nejdříve dočkat liberalizace vízového styku s EU. „Věřím také, že se vyřeší holandské dilema, pokud jde o asociační dohodu,“ připomněl Fico výsledek dubnového referenda v Nizozemsku, jehož občané drtivou většinou dohodu o užších politických, bezpečnostních a obchodních vazbách EU s Kyjevem odmítli.

Premiéři V4 v prohlášení zdůraznili podporu územní celistvosti Ukrajiny a potvrdili politiku neuznání protiprávní anexe Krymu ze strany Ruska, uvedl český Úřad vlády. „Předsedové vlád se shodli, že plná implementace minských dohod všemi stranami je základem pro mírové uspořádání na východní Ukrajině,“ stojí v prohlášení. Potřebu dodržování dohod zdůraznil na tiskové konferenci český premiér Bohuslav Sobotka.

V4 se domluvila na spolačném postupu před summitem v Bratislavě (zdroj: ČT24)

Sobotka rovněž Ukrajině nabídl, že země V4 jí mohou předat zkušenosti s transformací státu i s implementací evropského práva. „Je důležité, aby si Ukrajina udržela evropskou perspektivu,“ řekl Sobotka a dodal, že Ukrajina by v reformním úsilí neměla polevit. Právě určité zpomalení reforem vyčetl Kyjevu předseda maďarské vlády Viktor Orbán.

Ani Unie by však podle Orbána neměla kvůli svým vnitřním problémům polevit a odkládat bezvízový styk s Ukrajinou. Premiéři pak v prohlášení vyjádřili podporu urychlenému dokončení ratifikace asociační dohody. „Chtěl bych poděkovat zemím V4 za podporu proti ruské agresi. Ukrajina trpí porušením své teritoriální integrity, toto společné stanovisko je důležité,“ řekl Hrojsman.

Už před několika dny ukrajinská média psala o scénáři, podle kterého se EU chystá zrušit Ukrajincům víza od Nového roku. O vízové liberalizaci jedná EU s Ukrajinou od roku 2008. Evropská komise přitom v dubnu připomněla, že zrušení víz ještě nedává právo v EU pracovat. O zrušení víz usiluje také Turecko, které v opačném případě hrozí vypovězením dohody o migrantech.

Vydáno pod