IS zakázal ženám chodit v burkách na úřady v Mosulu, bojí se útoku

Islámský stát (IS) prý ustupuje od vyhlášky nařizující všem ženách nosit burky. Oděvy zahalující celé tělo nově představují bezpečnostní riziko, v iráckém Mosulu a jeho okolí proto byly na úřadech zakázány. Podle zdrojů íránské televize Al-Alam teroristé změnili názor poté, co na velitele v uplynulých měsících zaútočily zahalené ženy.

Nová pravidla se týkají velitelských a bezpečnostních center v Mosulu. Na ulicích musí být ženy nadále zahalené od hlavy až k patě, jinak je čeká trest – islamisté většinou ženy bijí nebo je rovnou zabijí.

Zákaz zahalování tváře na veřejnosti z bezpečnostních důvodů platí paradoxně i v západních státech. Průkopnicí je Francie (2011), jako druzí se přidali Belgičané. Různá omezení platí i v Itálii nebo Nizozemsku, uvažuje o nich ale i Německo či Rakousko.

Nedávno řada francouzských měst zakázala vyhláškami i zahalující plavky – burkiny. Podle nejvyššího správního soudu to ale odporuje občanským svobodám. Města tak postupně zákazy ruší.

Syřanky po osvobození Manbidžu spálily burky, muži se holili

V nedávno osvobozeném syrském městě Manbidž ženy sundaly nikáby a burky a hromadně je spálily hned poté, co získaly Syrské demokratické síly opět kontrolu nad městem, jehož obyvatelstvo utlačoval IS dlouhé dva roky.

Některé ženy kolem zapálených oděvů tancovaly radostí. Muži si zase směli ostříhat vousy, které jim islamisté nařizovali.

IS oproti situaci v létě 2014 přišel v oblasti svého samozvaného chalífátu o polovinu území. Na jeho pozice útočí ze vzduchu jak mezinárodní koalice vedená USA, tak i Rusko.

Minulý týden irácké síly osvobodily ropné město Kajára u Mosulu. I zde zavedli radikálové tvrdá pravidla – znásilnění, bití a vraždy byly na denním pořádku.

Irácká armáda se spolu s Kurdy dlouhodobě připravuje na znovudobytí klíčového dvoumilionového Mosulu. Ve svých rukou by ho ráda měla do konce roku. Z okolí města prchají před boji desetitisíce lidí, OSN varuje před humanitární katastrofou.