Rakouský kancléř pyká za volební neúspěchy své strany

Vídeň - Kvůli katastrofálním volebním výsledkům rakouské sociálně demokratické strany (SPÖ) opouští funkci stranického lídra rakouský kancléř Alfred Gusenbauer. Ve vládní funkci ale prozatím setrvává. Šéfem SPÖ se stal dosavadní ministr dopravy Werner Faymann.

Změny v čele strany se dohodly na krizovém zasedání sociálních demokratů. Tam se projednávaly příčiny výrazných volebních neúspěchů v zemských volbách v Tyrolsku a Dolním Rakousku. Straničtí funkcionáři nejsou s prohrou spokojeni a dávají ji za vinu právě rakouskému kancléři Alfredu Gusenbauerovi.

Ten podle nich sliboval, že změní kurz konzervativní politiky předchozích vlád, nakonec ale v téže politice pokračoval. Navíc má Gusenbauer i velmi nízké preference. I proto tlačili funkcionáři z jednotlivých zemských států na Gusenbauera, aby opustil funkci předsedy. Stranické hlasy rakouský kancléř vyslyšel, ve funkci lídra ho nahradí naopak velmi oblíbený Werner Faymann.

I nadále ale Gusenbauer zůstává v čele vlády. A to hlavně kvůli koalici s rakouskými lidovci. Pokud by totiž tuto funkci opustil, zcela jistě by to znamenalo konec rakouské vlády a předčasné volby. Lidovci se totiž nechali slyšet, že koaliční program dohadovali právě s Gusenbauerem, případná personální změna by tak podle nich byla porušením koaliční dohody.

Vydáno pod