Brexit podle Mayové nebude snadný. Británii možná čekají těžké časy

Odchod Spojeného království z Evropské unie nebude procházka růžovým sadem a Británie se proto musí připravit na těžké časy, které ji možná čekají. V rozhovoru s BBC to prohlásila britská premiérka Theresa Mayová. Ujistila také, že vláda se nepokusí z brexitu vykličkovat, a odmítla s ohledem na nutnost stability vypsání předčasných parlamentních voleb.

„Nehodlám předstírat, že všechno bude jako procházka růžovým sadem,“ řekla Mayová s tím, že je nezbytné přichystat se na možná úskalí. „Já jsem ale optimistická,“ dodala. Formální výstupové rozhovory s EU sice nezačnou podle Mayové dříve než v příštím roce, Londýn se ale procesu odluky nebude vyhýbat. Premiérka už několikrát řekla, že výsledek referenda je neměnný. 

Ministerská předsedkyně si je jistá, že Británie vystoupení z EU přemění v úspěch a že zemi čekají nové příležitosti mimo evropský blok. Ze Spojeného království chce nezávislou zemi, která půjde svou vlastní cestou.

Příslib volného obchodu Obama Británii nedal

Mayová rozhovor poskytla před odletem do Číny, kde se nyní účastní summitu skupiny největších světových ekonomik G20. V Chang-čou už jednala mimo jiné s americkým prezidentem Barackem Obamou. Ten jí ale nedal příslib možného rychlého uzavření dohody o volném obchodu, až Londýn EU opustí.

Theresa Mayová a Barack Obama na summitu G20
Zdroj: ČTK/PA/Stefan Rousseau

„Vše popořadě. Prvním úkolem (pro Británii) je ujasnit si, co brexit znamená ve vztahu s Evropou. Naším hlavním úkolem je nejdříve dokončit TPP (Transpacifické partnerství; dohoda o volném obchodu s tichomořskými státy) a postoupit ve vyjednávání TTIP (Transatlantické investiční a obchodní partnerství; dohoda o volném obchodu s EU), do čehož jsme investovali spoustu času a úsilí,“ řekl Obama.

Mayová rovněž jednala s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, kterému řekla, že Londýn by s Moskvou navzdory neshodám rád vedl otevřený dialog. „Uznávám, že jsou mezi námi jisté rozdíly, existují rozsáhlé a významné problematické oblasti, které je třeba projednat, doufám ale v upřímný a otevřený vztah a diskuzi,“ prohlásila Mayová.

Vydáno pod