Nový svěží Kim má za sebou debut

Pchjongjang – Nový severokorejský vůdce Kim Čong-un má za sebou první velkou zahraniční schůzku. V Pchjongjangu přijal vysokého čínského představitele, šéfa zahraničního úřadu čínské komunistické strany. Mladý vůdce si tak odbyl svůj politický debut, schůzka byla prvním oficiálním diplomatickým krokem od doby, kdy nastoupil do čela země. Chce tak zřejmě ukázat, že bude klást větší důraz na zahraniční politiku státu.

„Cílem Korejské dělnické strany je rozvoj ekonomiky a zlepšování životů tak, aby byl korejský lid šťastný a žil civilizovaný život,“ řekl po schůzce s čínským představitelem Kim Čong-un. 

Za poslední dva týdny stihl Kim Čong-un zcela vyvrátil image strohého severokorejského vůdce, kterou léta budoval jeho otec Kim Čong-il. Objevuje se mnohem častěji na veřejnosti. Tento týden ukázala média nového vůdce KLDR, jak jezdí na horské dráze, hladí si delfíny nebo mává davu mladých lidí v plavkách. A to všechno v době, kdy jeho země požádala kvůli záplavám OSN o potravinovou pomoc.

Smějící se a rozradostněný Kim v severokorejské státní televizi musel být pro obyvatele skutečný šok, píše agentura Reuters. Zvláště, když se několikrát objevil i se svou atraktivní manželkou. Ta přitom oblékla krátkou sukni a s manželem se dokonce drželi za ruce. Oproti obrázkům žen v tradičních šatech, které televize z oficialit vysílá, je to obrovský rozdíl. 

Právě díky odlišné image nového vůdce se spekuluje o tom, že je to signál změn. Objevily se tak diskuse, že by se země mohla více otevřít zahraničí a že se chystají politické reformy. 

Jenže jiné hlasy optimismus mírní. „Jistě je jeho styl zcela odlišný od otce,“ říká Rjó Kil-dže, profesor z jihokorejské univerzity. „Neměli bychom to ale spojovat se současnými diskusemi o reformách. Když se podíváte do minulosti KLDR, pokoušeli se o reformy a otevření země, lidé tak dostali naději a očekávání. Všechno to bylo ale marné,“ dodal.