Jednotnému Rusku klesá před parlamentními volbami popularita

Ruská vládní strana Jednotné Rusko několik týdnů před parlamentními volbami ztrácí na oblibě. Teď by získala polovinu hlasů rozhodnutých voličů, zatímco před měsícem to bylo o sedm procent víc. Vyplývá to z průzkumu ruského nevládního střediska Levada. Volby do Státní Dumy, dolní komory parlamentu, budou v Rusku 18. září.

Pokud by se do statistik započítaly i odpovědi těch, kteří k volbám nepůjdou nebo ještě nevědí, koho volit, dostalo by proputinovské Jednotné Rusko 31 procent hlasů oproti 39 procentům v červenci. Do kategorie nerozhodnutých lidí přitom spadá víc než pětina dotázaných.

Podpora Jednotnému Rusku je nejnižší za tento rok. Země navíc prochází ekonomickou krizí, která zřejmě bude jedním z hlavních témat nadcházejících voleb. Zatímco prezident Vladimir Putin se těší mnohem vyšší oblibě, vláda tak oblíbení není.

obrázek
Zdroj: ČT24

Téměř tři sta tisíc Rusů podepsalo petici za odstoupení premiéra a šéfa Jednotného Ruska Dmitrije Medvěděva. Reagovali tak na několik jeho kontroverzních výroků ke stavu ruské ekonomiky. Předseda vlády třeba na veřejném fóru v Dagestánu odpověděl učiteli na otázku po výši učitelských platů, že by dotyčný měl zkusit jinou práci, pokud chce víc peněz.

Další ruské strany se ale v preferencích nemůžou s Jednotným Ruskem měřit. Podle průzkumu druzí komunisté by teď získali 15 procent hlasů rozhodnutých voličů, třetí nacionalisté 14 procent a čtvrté Spravedlivé Rusko devět. Víc stran by se do Dumy nedostalo.

Rusové budou volit 450 poslanců Státní dumy smíšeným způsobem: 225 poslanců dumy bude vybráno většinovým systémem, stejný počet poměrně na základě stranických kandidátek.

Jednotné Rusko v parlamentních volbách v prosinci 2011 získalo 49,5 procenta hlasů (v předchozích volbách 64,3 procenta). Vzápětí se vzedmula vlna protivládních demonstracích v ruských velkoměstech kvůli podezření, že volby byly zfalšovány. Protestní vlna opadla s návratem Vladimira Putina do Kremlu na jaře 2012.