Další pokus o příměří na východní Ukrajině. Zatím je klid

Na východě Ukrajiny platí od půlnoci příměří. Zatím ho obě strany dodržují a nebylo zaznamenáno žádné ostřelování. Podle listu Ukrajinska pravda to dopoledne řekl ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak. Že je příměří respektováno, potvrdili i ukrajinský prezident, propuštění separatisté a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Prezident Porošenko uvedl, že během prvních dvanácti hodin obě strany příměří dodržovaly a na frontě se nestřílelo. „Za tu dobu došlo jen k jednomu náhodnému výstřelu z ruční zbraně. Nebyly zaznamenány dělostřelecké, tankové ani minometné útoky“, dodal Porošenko. 

Porošenko vybídl ke splnění všech ustanovení mírových dohod, ke stažení nepřátelských děl a tanků „nejlépe na ruské území, za ukrajinské hranice“ a k propuštění všech zajatých Ukrajinců, „nezákonně vězněných v Rusku a na okupovaných územích“.

Za klíčovou podmínku nastolení míru označil „409 kilometrů a 300 metrů hranice s Ruskem“, které Kyjev nekontroluje. Tento úsek by podle prezidenta nejprve měli převzít „ozbrojení příslušníci policejní mise OBSE“ a následně ukrajinští policisté.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Zdroj: Reuters

 Dodržování příměří potvrdil i mluvčí doněckých separatistů Eduard Basurin, podle kterého se již noc na čtvrtek obešla bez ukrajinského ostřelování. „31. srpna k porušování docházelo, ale po půlnoci žádné porušení příměří nebylo zaznamenáno,“ řekl podle povstalecké agentury DAN. Podle ní zbraně zmlkly i v dosud „nejžhavějších ohniscích konfliktu“.

Separatisté z Luhanska si ale podle ruského serveru Newsru.com stěžovali na ukrajinskou palbu a na to, že situace se „nijak zásadně nezměnila“. V samém Luhansku během noci neznámí „diverzanti“ vyhodili do povětří pomník padlým rebelům. Separatisté ale podle agentury Interfax ujistili, že se nenechají vyprovokovat a příměří budou dále respektovat.

Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, což Moskva popírá. „Krajní znepokojení“ nad situací na východě Ukrajiny a podporu příměří dnes vyjádřili francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová, kteří se mají setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v rámci nedělního a pondělního summitu skupiny největších světových ekonomik G20 v Číně. 

Příměří dojednala mírová kontaktní skupina

Na nutnosti zavést časově neomezené příměří od půlnoci z 31. srpna na 1. září v souvislosti se zahájením nového školního roku se 26. srpna shodla mírová kontaktní skupina při své schůzce v běloruském Minsku. Skupinu tvoří zástupci Ukrajiny, Ruska a proruských povstalců při zprostředkování Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). 

Příslušník proruských skupin v Donbasu
Zdroj: Reuters

Podle agentury TASS jde o už deváté příměří od podzimu 2014. Naposledy kontaktní skupina dojednala zastavení palby 29. dubna. Příměří bylo nejdříve narušováno jen menšími incidenty a provokacemi, v posledních týdnech ale přerostly v prudké boje, které si na obou stranách vyžádaly mrtvé. Obdobně dopadly postupem času všechny předchozí dohody o klidu zbraní.

Mluvčí ukrajinských ozbrojených sil Vadym Bakaj na Facebooku napsal, že zastavení palby mělo na základě dohody stran začít už o den dříve, než navrhla kontaktní skupina, ale proruští povstalci to nerespektovali. Ve středu ráno pak došlo k boji u obce Bohdanivka v Doněcké oblasti, při níž zahynul ukrajinský voják.  

Konflikt na východě Ukrajiny si od dubna 2014 podle odhadu OSN vyžádal více než 9500 mrtvých.